Prima pagină » Economic Local » S-au epuizat fondurile europene pentru înființarea fermelor zootehnice. Valoarea unui proiect din Iași: 300.000 de euro
S-au epuizat fondurile europene pentru înființarea fermelor zootehnice. Valoarea unui proiect din Iași: 300.000 de euro

S-au epuizat fondurile europene pentru înființarea fermelor zootehnice. Valoarea unui proiect din Iași: 300.000 de euro

15 feb. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ieșenii au depus zeci de proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru înființarea fermelor zootehnice. Fondurile s-au epuizat înainte de termen. Valoarea planurilor din Iași este de 5 milioane de euro. Specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) analizează, în această perioadă, dosarele depuse din toată țara

Fondurile europene din măsura DR-20-componentele bovine, ovine și păsări s-au epuizat înainte de termen. La nivel național, au fost depuse 299 de proiecte pentru înființarea fermelor cu bovine, 40 pentru cele cu ovine și 43 pentru cele cu păsări. Valoarea totală a acestora este de 340 de milioane de euro.

Din Iași s-au depus planuri în valoare de 5 milioane de euro în toate cele 3 componente. Valoarea minimă a unui proiect este de 300.000 de euro. Până la 30 aprilie 2024, mai este disponibilă componenta suine, din DR-20. Aici s-au depus 31 de proiecte, în valoare de 44 de milioane de euro, la nivel național. Mai sunt disponibile 103 milioane de euro pentru investițiile în fermele cu porci.

Fondurile europene pentru înființarea fermelor zootehnice și modernizarea drumurilor s-au epuizat

Fondurile europene alocate construcției drumurilor agricole și comunale din Iași s-au epuizat înainte de termen. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat închiderea primelor sesiuni de primire proiecte din acest an. Astfel, ieșenii nu mai pot depune planuri în măsurile DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural. Sesiunea era programată până în luna februarie 2024, dar interesul a fost mare din partea primăriilor din toată țara, astfel că fondurile s-au epuizat rapid. Din Iași au fost depuse 18 de proiecte în ambele măsuri.

Ieșenii vor să deschidă, în mediul rural, afaceri de succes cu fonduri europene. Aceștia au depus în intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri proiecte în valoare de jumătate de milion de euro. Investițiile pe care vor să le facă vizează modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice, vegetale sau apicole. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la nivel național au fost depuse 3.761 de proiecte, în valoare de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate acestei componente sunt de 175.484.235 de euro, sesiunea fiind închisă la atingerea procentului 150 la sută din valoarea alocării.

Ieșenii primesc banii de la AFIR

Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere era deschisă până la 31 ianuarie 2024, dar a fost închisă cu o săptămână mai devreme. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare, iar 25 la sută se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Tinerii fermieri din Iași au cheltuit, până în prezent, peste 7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. În această perioadă, sunt verificate dosarele fermierilor din Iași. Banii ar putea intra în conturi de anul viitor, atât pentru aceștia, cât și pentru cei care au cerut fonduri europene pentru înființarea fermelor zootehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *