Prima pagină » Economic Local » S-au epuizat fondurile europene pentru drumurile agricole și comunale din Iași. Când se publică lista cu beneficiarii
S-au epuizat fondurile europene pentru drumurile agricole și comunale din Iași. Când se publică lista cu beneficiarii

S-au epuizat fondurile europene pentru drumurile agricole și comunale din Iași. Când se publică lista cu beneficiarii

10 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fondurile europene alocate construcției drumurilor agricole și comunale din Iași s-au epuizat. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat închiderea primelor sesiuni de primire proiecte din acest an. Astfel, ieșenii nu mai pot depune proiecte în măsurile DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural. Sesiunea de depunere era programată până în luna februarie 2024, dar interesul a fost mare din partea primăriilor din toată țara, astfel că fondurile s-au epuizat rapid. Din Iași au fost depuse 18 de proiecte în ambele măsuri.

Finanțările sunt nerambursabile, acordate din fonduri europene pentru intervențiile menite să sprijine financiar reabilitarea și construcția de drumuri agricole și comunale. Primarii din județul Iași au accesat fonduri europene, în anii precedenți, în valoare de 15 milioane de euro, pentru modernizarea drumurilor rurale, a rețelei de canalizare și aducțiune apă sau a grădinițelor. În Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost depuse 88 de proiecte, iar jumătate dintre acestea au fost finanțate.

S-au epuizat fondurile europene pentru drumurile agricole și comunale

Potrivit AFIR, în perioada 2 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, AFIR a primit online 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă (DR-27). Valoarea solicitărilor de finanțare este de 185,21 milioane de euro, fiind depășită alocarea de 100 de milioane de euro. În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază (DR-28), solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de 200,9 milioane de euro.

Astfel, pentru că cererea este mare, iar suma din bugetul alocat celor două măsuri nu acoperă toate proiectele depuse, vor fi și situații când autoritățile locale nu vor avea parte de aceste fonduri europene. Lista cu beneficiarii ar trebui să fie publicată în cel mult 3 luni de la închiderea sesiunii de depunere. Valoarea unui proiect este de un milion de euro. Pragul de selecție a proiectelor pentru măsura DR 27 este de 40 de puncte, iar pentru a doua măsură, 30 de puncte.

Bani europeni pentru tinerii cu spirit antreprenorial

Tinerii din Iași care vor să deschidă afaceri cu fonduri europene pot depune proiecte. AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.

De asemenea, primarii din Iași care vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene mai pot depune proiecte la AFIR. Este posibil, potrivit specialiștilor, ca și în cazul acestei măsuri să fie depuse mai multe proiecte decât bugetul disponibil, așa cum s-au epuizat fondurile europene pentru drumurile agricole și comunale din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`