Prima pagină » Eveniment-Social » S-au descoperit aproximativ 300 de schelete umane în Copou, în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Arheologii sunt acolo în continuare și fac săpături” – FOTO

S-au descoperit aproximativ 300 de schelete umane în Copou, în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Arheologii sunt acolo în continuare și fac săpături” – FOTO

29 sept. 2023, 02:00, 5 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În urmă cu aproximativ trei săptămâni au fost descoperite mai multe gropi comune în zona Copou, în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Încă de atunci, arheologii fac săpături, iar până în momentul de față au fost descoperite în jur de 300 de schelete umane

Au fost descoperite câteva gropi comune unde au fost aruncate de-a valma sute de soldați germani ce au fost executați de sovietici în cel de-Al Doilea Război Mondial. În prezent se lucrează intens la exhumarea tuturor rămășitelor soldaților nemți.

Au fost descoperite aproximativ 300 de schelete umane în Copou

o poză cu locul unde s-au descoperit schelete umane

Acestea sunt ale soldaților germani

În locul unde se construiește un nou cămin al campusului studențesc „Titu Maiorescu” au fost descoperite mai multe gropi comune. Rămășițele soldaților aruncați de-a valma prezintă amputări, iar unele chiar au fost lovite de gloanțe.

Încă de la mijlocul lunii septembrie, arheologii care sapă în locul respectiv tot găsesc schelete umane. Până în prezent au fost descoperite aproximativ 300 de schelete, iar acum se lucrează intens la exhumarea tuturor rămășitelor soldaților nemți.

„S-au descoperit și alte schelete, iar până în momentul de față sunt undeva la 300 de schelete găsite în cele șase gropi comune. Noi am oprit lucrările, arheologii sunt acolo în continuare și fac săpături, iar noi așteptăm să termine pentru a putea continua lucrările”, declară prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Lucrările la noul cămin al campusului studențesc „Titu Maiorescu” au fost sistate

o poză cu locul unde s-au descoperit schelete umane

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a deschis un dosar penal

În cursul anului 2021, UAIC a demarat procedurile pentru construcția celui mai modern cămin studențesc din oraș. Acesta va avea peste 250 de locuri, urmând a fi investite aproximativ 25 de milioane de lei. Pe data de 4 octombrie 2021 a fost semnat ordinul de construcție. În prezent s-au sistat lucrările la construirea căminului până în momentul în care se vor încheia săpăturile arheologice.

De reamintit faptul că, în urmă cu peste un deceniu, trupurile a zeci de soldați germani, combatanți în cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost găsite în gropile comune ce au fost descoperite chiar în spatele cantinei „Titu Maiorescu” a Universității „ Alexandru Ioan Cuza”.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a deschis un dosar penal în privința osemintelor descoperite în zona Copou.

„Cercetările continuă”, declară Codrin Ichim, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași, în legătură cu cele aproximativ 300 de scheletele umane ce au fost descoperite.

Comentarii
  • Salamul bărbos

    Or fi restantieri de pe vremea lui Ceasca…

  • Or fi scheletii din dulapul lui TT?

  • Învinșii și învingătorii.

  • De aceste gropi comune se știe de zeci de ani , Cam eram eleva în clasele primare ne jucam in zona ,și am văzut șanțuri săpate ptr conducte sau ptr altceva.In ele erau multe cranii schelete.Noi copii ne-am uitat la ele și am observat că aveau cite doua găurele la ceafa,erau mai multe oseminte suprapuse pe tot terenul și pe lîngă beciuri

  • De aceste gropi comune se știe de zeci de ani , Cam eram eleva în clasele primare ne jucam in zona ,și am văzut șanțuri săpate ptr conducte sau ptr altceva.In ele erau multe cranii schelete.Noi copii ne-am uitat la ele și am observat că aveau cite doua găurele la ceafa,erau mai multe oseminte suprapuse pe tot terenul și pe lîngă beciuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`