Prima pagină » Local » S-au deschis programările pentru căsătorii în 2022, la Iași! Iată toate detaliile pentru cei care vor să-și unească destinele la Starea Civilă
S-au deschis programările pentru căsătorii în 2022, la Iași! Iată toate detaliile pentru cei care vor să-și unească destinele la Starea Civilă

S-au deschis programările pentru căsătorii în 2022, la Iași! Iată toate detaliile pentru cei care vor să-și unească destinele la Starea Civilă

28 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Municipalitatea a deschis programările la căsătorii în 2022, la Iași. Oficialii de la Starea Civilă au deschis programările online pentru căsătoriile ce vor fi oficiate în cursul anului următor. Cei care depun dosarele de căsătorie în Iași trebuie să respecte o serie de reguli pentru a ajunge în fața ofițerului de stare civilă

Persoanele cu domiciliul în Iași se pot căsători în fața ofițerului de stare civilă din municipiu după ce își fac o programare în sistem online, la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP). Municipalitatea a deschis programările pe anul 2022 la Starea Civilă din Iași, iar cei interesați se pot înscrie pe platforma instituției.

Persoanele care vor să ajungă în fața ofițerului de Stare Civilă trebuie să îndeplinească unele condiții. Cel puțin unul din viitorii soți trebuie să aibă domiciliul în municipiul Iași pentru a-și putea depune dosarul de căsătorie.

„Persoanele care doresc să se căsătorească în anul 2022 își pot programa online ziua și ora la care va fi oficiată căsătoria la sediul Stării Civile din Iași. Pentru oficierea căsătoriei la Iași, cel puțin unul dintre viitorii soți trebuie să aibă domiciliul sau reședința în municipiu Iași. Serviciul online de programare a căsătoriilor nu elimină cerința legală ca ambii soți să se prezinte în termenul legal în fața ofițerului stării civile pentru a completa declarația de căsătorie și a prezenta actele necesare”, au precizat reprezentanții DLEP Iași.

Programări pentru căsătorii în 2022, la Iași!

Conform reprezentanților DLEP Iași, rezervarea trebuie făcută măcar cu 12 zile înaintea oficierii căsătoriei.

„În cazul căsătoriei la sediu, rezervarea se face cu cel puțin 12 zile înainte de data oficierii căsătoriei. Într-un interval pot fi programate două căsătorii, din acest motiv intervalul rezervat poate figura în continuare disponibil. În cazul căsătoriei în afara sediului Stării Civile, respectiv în grădini publice, parcuri, muzee și alte locuri în aer liber, este necesară obținerea aprobării primarului municipiului Iași pentru oficierea în exterior. Lipsa aprobării anulează programarea”, au mai menționat cei de la DLEP Iași.

Instituția din subordinea Primăriei a stabilit în această perioadă și programul de lucru cu publicul pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Ulterior, persoanele care ajung la Starea Civilă în Iași trebuie să aducă și documentele necesare încheierii căsătoriei. Conform celor de la DLEP Iași, documentele trebuie înregistrate cu 10 zile înaintea evenimentului de la Starea Civilă.

„Declarația de căsătorie și documentele necesare se depun la sediul Serviciului de Stare Civilă, cu 10 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei. În acest termen intră atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie, cât și ziua în care se oficiază căsătoria. În cazul în care căsătoria va fi cu un cetățean străin, informații privind actele necesare și programarea oficierii se obțin exclusiv la sediul Stării Civile Iași”, au mai menționat cei de la DLEP Iași.

Noi dispoziții la Starea Civilă din Iași

Oficierea căsătoriei la sediul Stării Civile Iași pentru anul 2022 se va face, însă, cu respectarea unor condiții impuse din cauza pandemiei Covid-19. De exemplu, accesul în interiorul Oficiului de Stare Civilă se face în prezența a cel mult 32 de persoane, inclusiv personalul tehnic (fotograf, cameraman etc.). Și în 2020 au fost impuse restricții la Starea Civilă din cauza pandemiei Covid-19. Evenimentul are loc cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare socială, stabilite pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Este obligatorie purtarea măștii în interior.

„La intrarea în clădire, persoanele prezente sunt obligate să prezinte dovada vaccinării împotriva virusului Sars-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare/ rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore. Accesul se poate realiza și de către cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-CoV-2. Totodată, la intrarea în clădire este obligatorie dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de Starea Civilă”, au mai precizat cei de la DLEP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *