Începând cu data de 30 noiembrie, a intrat în vigoare sistemul de garanție-returnare. Au fost deja instalate centrele de colectare la magazinele din Iași. Cetățenii vor primi vouchere în schimbul recipientelor reciclabile
Produsele care au semnul de garanție vor fi mai scumpe cu 50 de bani, după care cei care le aduc în centrele de reciclare vor primi un voucher cu aceeași sumă, pe care îl pot folosi în magazin. Sistemul se aplică pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal și pot fi identificare printr-un logo specific.
Au apărut deja centrele de reciclare în Iași
Deși hotărârea a intrat deja în vigoare, mulți ieșeni nu au auzit de acest program. Oamenii aruncă, de obicei, sticlele la gunoi fără să se gândească că pot obține o sumă de bani înapoi.
„De obicei, le arunc la gunoi, le mai păstrez pe cele din plastic, pe care le mai folosesc. Nu, nu știam că primești bani dacă le pui la reciclat, am să mă uit și eu acum”, povestește o femeie din Iași.
Unii nici nu au observat prețurile schimbate la raft și au pus modificarea pe seama scumpirilor din ultima vreme.
„Nu știam că s-au scumpit, nici nu mai observi cu scumpirile astea acum, de la o zi la alta. Am să văd și eu ce este cu reciclarea asta”, a precizat un ieșean.
Totuși, mai există și excepții, oameni care știau deja de programul de reciclare și chiar reciclau și înainte de introducerea sistemului de returnare.
„Mai duceam înainte, în special sticle de plastic, la reciclat, știam de centrele astea. Eu cred că e bine că s-a introdus sistemul astă, așa poate o să recicleze mai mulți oameni, că este nevoie”, povestește o tânără din Iași.
Sistemul de garanție-returnare a fost introdus în toată România
Toți comercianții care vând produse cu ambalajul de reciclare vor trebui să amenajeze puncte de colectare. Totuși, magazinele mici, de cartier, nu sunt obligate să facă astfel de centre. Pentru a fi primite, recipientele folosite trebuie să fie într-o stare bună, să nu aibă eticheta deteriorată, ambalajul curat, să aibă capac, iar dozele sau sticlele de plastic să fie intacte.
Clientul primește sub formă de voucher contravaloare garanției, dar se poate face cerere și pentru primirea valorii în bani. Voucherele primite nu pot fi folosite la un alt magazin. Implementarea acestui sistem ar trebui să crească rata reciclării pe tot teritoriul țării, având în vedere că încă suntem cu mult sub media europeană de 50 la sută. La Iași, procentul de reciclare încă se menține la procentul de 15 la sută.
Începând de la data de 30 noiembrie, au apărut centrele de reciclare și în Iași. Totuși, oamenii încă nu au auzit de acest program. Cetățenii vor primi vouchere pe care le pot folosi la cumpărăturile din magazin.
Legea zice de bani cash nu voucher…
deci in continuare putem arunca ambalajele fara logo pe strada :)) (cosuri de gunoi) ca vad astea vechi nu mai sunt acceptate pe nicaieri
la kaufland iti spune ca-ti da voucher si dupa trebuie sa te mai plimbi pana la casa de marcat sa-ti dea bani pe el… ai dreptate puteau da direct banii fara sa te mai plimbi
Păi ieri am cumpărat o sticlă de cola fără semnul distinctiv pentru returnare, dar care era cu 50 mai scumpă! Cum vine asta? Cu sticla asta ce fac o bag în dos?
probabil au profitat de sgr asta sa scumpeasca produsele