România este asemănata cu un tomberon mare de gunoi, care are lacatul pus la intrare, aşezat pe proprietăţile private unde accesul nu este permis. Curţile în care gunoaiele au fost depozitate sunt amenajate din banii europeni.
Locuitorii Prahovei sunt nevoiţi să respire mazga, iar mai mereu când cineva încearcă să dea de autorităţile locale şi judeţene aceştia sunt în şedinţa sau în concediu. Această situaţie tragică a fost făcută publică de către
News Hour with CNN.
Punctul de transfer al deşeurilor din Urlaţi a fost amenajat cu ajutorul banilor europeni, iar construcţia a costat în jur de 5 milioane de euro. Acesta se afla la aproximativ 5 kilometrii de centrul oraşului şi la 80 de kilometrii de Capitala. Dealurile din zona au început să semene cu nişte dâmburi în comparaţie cu munţii de gunoaie.
Amenzi de 50.000 de lei
Gunoaiele se afla în cadrul punctului de transfer de luni bune, iar oamenii legii au luat decizia de ai amenda pe cei care deţin această contructie. Punctul de transfer deșeuri din Urlați, a fost amendat cu 50.000 de lei.Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu a comentat, la News Hour with CNN, situația deșeurilor din Prahova.
„Am mers la Urlați, am aplicat o amendă de 50.000 de lei primăriei și am dispus ridicarea deșeurilor îngropate în albia Cricovului Sărat. Am fost și la Drăgănești, acolo există și un dosar penal, am dispus ridicarea deșeurilor (…) am mers și la cel care depozita deșeurile în Urlați și l-am prins cu căruța și a primit o amendă în valoare totală de 47.500 de lei. Totodată, am mai dat o amendă de 40.000 de lei și la Mizil, dar nu amenzile sunt scopul nostru, ci să nu mai avem deșeuri abandonate”, a explicat el, la Antena 3.
Tudor Ciuhodaru a vorbit despre situația deșeurilor din România
Tudor Ciuhodaru, medic şi europarlamentar PSD de Iași, a propus un demers legislativ cu privire la situaţia gunoaielor care se afla pe teritoriul României. Tudor Ciuhodaru este de părere că prin aducerea deşeurilor din alte ţări suntem furaţi de 3 ori mai mult.
Motivațiile acestui demers sunt clare. Prin ,,importul” actual de gunoaie din alte țări europene suntem furați de trei ori:
1. Ni se distruge mediul- solul, aerul și apa.
2. Ni se limitează locul de depozitare pentru deșeurile din țară.
3. Ni se plătesc niște taxe nesemnificative pentru depozitare și neutralizare(de 30-40 ori mai mici față de alte țări) (cam 15 euro pe tonă față de 500 de lire)
Concret soluția mea legislativă adresată Comisiei și Parlamentului prevede 3 lucruri esențiale:
1. limitarea mobilității gunoiului între țările membre UE;
2. neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei țări;
3. pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă.
Rețineți:
1. Legislația actuală permite importul de deșeuri în vederea valorificării.
2. România este una dintre cele mai ieftine ţări unde deșeurile pot fi depozitate şi neutralizate.
3. Recentul caz de la Constanța (900 de tone de deșeuri!!!) este doar unul dintr-un lung șir de situații similare.
4. Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea.
5. Zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia s-au întregistrat doar în ultimii doi ani.
6. Pe 15 aprilie 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian.
7. În lipsa unor măsuri concrete România riscă să devină groapa de gunoi a Europei!