Prima pagină » International » S-au aflat cauzele prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Ebrahim Raisil: „Concluzia certă este că…”
S-au aflat cauzele prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Ebrahim Raisil:

S-au aflat cauzele prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Ebrahim Raisil: „Concluzia certă este că…”

21 aug. 2024, 23:00,
în International

Accidentul de elicopter în care fostul președinte iranian Ebrahim Raisi și-a pierdut viața în luna mai a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile și de incapacitatea aeronavei de a gestiona greutatea pe care o transporta, a raportat miercuri, 21 august, agenția semi-oficială de știri a Iranului, citând o sursă de securitate familiarizată cu concluziile finale ale anchetei, conform Reuters.

Un raport preliminar al armatei iraniene, publicat în mai, a indicat că nu există dovezi care să sugereze implicarea unor acte criminale sau atacuri deliberate.

„Investigația asupra prăbușirii elicopterului ayatollahului Raisi s-a finalizat… concluzia certă este că a fost un accident”, a declarat sursa de securitate pentru agenția de presă Fars.

Potrivit aceleiași surse, două factori au contribuit la accident: condițiile meteorologice nefavorabile și suprasarcina elicopterului, care a dus la coliziunea acestuia cu un munte.

Sursa a mai precizat că elicopterul avea la bord două persoane în plus față de capacitatea maximă prevăzută de protocoalele de securitate, ceea ce a contribuit la tragedie.

Ebrahim Raisi, considerat un posibil succesor al liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, a decedat în acest accident.

Zeci de palestinieni uciși în Gaza la scurt timp după plecarea secretarului Antony Blinken din regiune

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum atacurile aeriene israeliene au provocat moartea a cel puțin 50 de palestinieni în ultimele 24 de ore, potrivit unui raport emis miercuri de autoritățile sanitare palestiniene, conform Reuters, informează News.ro.

În contextul unor eforturi diplomatice care continuă pentru a pune capăt conflictului de zece luni dintre Israel și Hamas, armata israeliană a anunțat că avioanele sale de luptă au lovit aproximativ treizeci de ținte în Fâșia Gaza, inclusiv tuneluri, platforme de lansare a rachetelor și un post de observație. Armata a raportat, de asemenea, uciderea mai multor luptători înarmați și confiscarea unor arme, inclusiv explozibili, grenade și puști automate.

Noi ordine de evacuare au fost emise în zona Deir al-Balah, situată în centrul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de palestinieni strămutați de conflicte s-au refugiat. Aceste ordine de evacuare, pe care armata israeliană le consideră necesare pentru a proteja civilii dintr-o „zonă de luptă periculoasă”, au fost urmate de tiruri de tanc, care au dus la moartea unei persoane și rănirea altor câteva, conform medicilor și locuitorilor din zonă.

În orașul Gaza, un atac israelian a lovit o școală și o casă din apropiere, ucigând cel puțin trei persoane și rănind 15, a raportat Serviciul civil de urgență. Armata israeliană a declarat că ținta atacului a fost un centru de comandă al militanților Hamas, situat într-un complex care fusese anterior o școală, acuzând Hamas că continuă să opereze din interiorul unor instalații și zone civile, o acuzație pe care grupul militant o neagă.

La Bani Suhaila, lângă Khan Younis, un alt atac aerian israelian a ucis șapte palestinieni într-o tabără de corturi destinată persoanelor strămutate, conform medicilor.

Potrivit oficialilor palestinieni și ONU, majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost forțați să se strămute cel puțin o dată din cauza ofensivei militare și bombardamentelor israeliene.

Aceste lupte s-au intensificat în timp ce Antony Blinken a încheiat o vizită în regiune, fără a reuși să obțină un acord clar pentru încetarea ostilităților.

Blinken și partenerii săi din Egipt, Qatar și Israel au încercat să stabilească condițiile unui armistițiu în Gaza, unde campania militară israeliană a dus la peste 40.000 de victime de la începutul lunii octombrie, conform autorităților sanitare palestiniene, iar zeci de israelieni sunt în continuare ținuți ostatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *