Vacanțele elevilor ar putea fi mai scurte şi mai dese, potrivit unei variante luate în calcul de Ministerul Educaţiei. Aceştia lucrează în prezent la o nouă structură a anului şcolar ce ar putea crea mai multe vacanțe.
Declarația vine după ce Asociaţia Transportatorilor pe Cablu a lansat o petiție online prin care cer reintroducerea vacanței din februarie, începând cu anul 2023. Aceștia au precizat că deocamdată, România este singura țară din blocul comunitar cu reliefe montane care nu are vacanța de iarnă.
S-ar putea modifica structura anului şcolar de anul viitor
Prin adoptarea acestei noi structuri, se încearcă evitarea situațiilor în care copiii să fie la cursuri pentru perioade lungi de timp, așa cum se întâmplă acum când perioada de învățare este de 15 săptămâni legate.
De reţinut faptul că este vorba doar despre o variantă de lucru, în condițiile în care Ministerul Educației stabilește în această perioadă care va fi structura anului școlar viitor.
Modificarea ar putea surveni în contextul în care în acest an școlar, elevii nu au avut parte de vacanță inter-semestrială, ei au încheiat primul semestru vineri și imediat în lunea următoare au început semestrul doi. Situația se datorează a aceea ce s-a întâmplat în octombrie, atunci când a fost cauzată o vacanţă forţată de două săptămâni, din cauza pandemiei.
Modificarea structurii anului şcolar ar putea aduce beneficii în turism
În acest an, elevii nu au avut parte de nici o vacanță intersemestrială și nici vor mai avea nici o altă vacanță până la cea de primăvară, potrivit structurii anului școlar actual.
Aproximativ 60 de resorturi de ski și snowboard din zona de munte au cerut printr-o petiție Ministerului Educației să fie reintroduse zilele libere din februarie pentru școlari, reprezentanții din turism menţionând că în primul rând, economia locală va fi cea care ar avea numai de câștigat.
”Solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, anunță cele 60 de resorturi de ski și snowboard în petiție.
Printre motivele pentru care ar trebui să existe vacanță de iarnă, aceștia oferă exemplul altor țări precum Germania, Austria, Franța, etc.
”Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia ș.a.m.d.) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”, au precizat aceștia în petiție.
Consecințele lipsei vacanței elevilor
Printre consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt, așa cum scrie în textul petiției: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu și la cazări, la sfârșit de săptămână, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, precum și “dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu vor putea avea o activitate coerentă.
De partea acestora sunt elevii, părinții și profesorii, care susțin că e nevoie de o pauză între semestre. Așadar, odată cu începerea anului școlar viitor este posibil să fie reintrodusă vacanța între semestre.
În structura actualului an şcolar, următoarea vacanță este stabilită pentru perioada 15 aprilie – 1 mai, iar vacanța de vară va începe în data de 11 iunie.