Prima pagină » Local » S-a terminat cu alcoolicii și cu mâncătorii de semințe din parcuri! „Big Brother”-ul Poliției Locale va fi cu ochii pe parcurile din municipiul Iași

S-a terminat cu alcoolicii și cu mâncătorii de semințe din parcuri! „Big Brother”-ul Poliției Locale va fi cu ochii pe parcurile din municipiul Iași

05 aug. 2022, 02:00, 8 ,
Emanuela Băluță în Local

Biroul de Management al Traficului Rutier din Iași a anunțat că are de gând ca în perioada următoare să stea cu ochii pe parcurile din municipiu. Deocamdată, instituția are în faza de testare o cameră performantă al cărei model urmează să fie instalat în 40 de parcuri din Iași

Sistemul de supravegheze va veni în ajutorul Poliției Locale, ușurând procesul de detectare și prindere a indivizilor care vandalizează parcurile și deranjează ordinea publică.

Poliției Locale îi va fi mult mai ușor să stea cu ochii pe parcurile din municipiu

De când a început sezonul estival, Poliția Locală a primit din ce în ce mai multe sesizări în legătură cu acumulările de deșeuri sau cazurile de vandalism din parcurile de pe raza municipiului Iași. Reprezentanții instituției fac tot posibilul să gestioneze situația, dar, având în vedere obscuritatea în care se petrec evenimentele, acestora le este dificil să surprindă făptașii.

Biroul de Management al Traficului Rutier va veni, în curând, cu o soluție care să asiste polițiștii locali în încercarea lor de a prinde persoanele certate cu legea. 40 de parcuri din Iași vor beneficia de supraveghere video. Deocamdată, modelul de cameră ce urmează a fi folosit se află în perioada de testare, dar, după finalizarea acestei etape, ele vor fi instalate.

„Vor începe să fie monitorizate 40 de parcuri. E nevoie de niște echipamente Cisco. Deocamdată, camera e în test. Va fi de mare ajutor organelor de anchetă care încearcă să prindă persoanele certate cu legea care acționează printre blocuri”, a explicat un reprezentant al Biroul de Management al Traficului Rutier.

În prezent, dotarea Biroului de Management al Traficului Rutieri Iași cuprinde 200 de camere mai noi, 16 camere LPR, iar 59 sunt în intersecții și funcționează pe baza sistemului vechi de monitorizare.

Biroul de Management se ocupă de monitorizarea traficului din oraș și intervine atunci când e necesar, în cazul accidentelor, al ambuteiajelor sau alte probleme care pot apărea.

Reprezentanții au menționat că traficul devine mai greu de gestionat din toamnă, atunci când începe școala.

„Sunt zile și zile. După ce începe școala, devine mai dificil, trebuie urmărite, în mod special, anumite trasee. Între orele 07:00 și 09:00 este foarte aglomerat. De asemenea, se mai aglomerează între orele 15:00 și 17:00, pe șoseaua Nicolina, capăt Copou, pasarela Bucium. Noi încercăm, pe cât posibil, ca prin legislație, semafoare și drumuri să încercăm să decongestionăm traficul”, a explicat un operator al Managementului Traficului Rutier, Constantin Lăzărescu.

Atribuțiile Biroului de Management al Traficului Rutier

Biroul de Management al Traficului Rutier se ocupă de monitorizarea traficului rutier din municipiul Iași și, la nevoie, intervine la sistemul de semaforizare în încercarea de a decongestiona traficul, atunci când acest lucru este necesar.

„Rolul Biroului de Management al Traficului Rutier este de a monitoriza traficul rutier pentru a nu se face blocaje în trafic, iar, dacă se produc, trebuie să încercăm să aflăm cauza, fie că este din cauza semaforizării, fie că e din cauza unui accident sau se defectează un autoturism”, a explicat operatorul Managementului Traficului Rutier, Constantin Lăzărescu.

Aceștia pot interveni de la distanță și în cazul producerii de accidente rutiere.

„De exemplu, dacă într-o intersecție se produce un accident rutier, dăm cu «zoom» și încercăm să aflăm cât mai multe informații. Dacă accidentul s-a produs cu victimă, anunțăm colegii de pe teren, după care aceștia se vor deplasa la fața locului, iar în funcție de ce stabilesc ei acolo se iau mai multe decizii. Dacă victima e încarcerată, sună la 112 și-i dau mai multe informații, după care eu iau legătura cu ofițerii de serviciu de la Poliția Rutieră ca să le aduc la cunoștință evenimentul. Ulterior, el va trimite un echipaj în acea zonă să analizeze faptele. Eventual, voi lua legătura cu cei de la Salubris SA, în caz că sunt resturi de caroserie sau ulei ca să le curețe, astfel încât să nu fie perturbată circulația din zonă și să nu aibă loc alte accidente”, a mai precizat Constantin Lăzărescu.

Înregistrările pe care aceștia le au pot fi folosite inclusiv la procesele din cadrul judecătoriilor.

„Dacă e nevoie de ele la proces, se aduce o Ordonanță de către lucrătorii MAI și, în funcție de ce se poate vedea pe înregistrare, ei o dau mai departe organelor competente. Persoanele fizice au acces doar prin intermediul avocatului. Instanța de judecată cere primăriei înregistrarea respectivă”, a mai explicat operatorul de la Managementul Traficului Rutier în legătură cu instituția care stă cu ochii pe parcurile din municipiu.

Comentarii
  • Merg, de multi ani, macar de doua ori pe saptamana, la plimbare prin parcul Copou si Expozitie. In toate plimbarile mele, cred ca am vazut o echipa de la politia locala, sa spunem acum cca 2 luni? Poate…In rest, nu am vazut picior de politist. Am fost si in timpul saptamanii si sambata si duminica, si dimineata si dupa amiaza. Nu sunt, tata. Se feresc ca Dracu de tamaie sa patruleze prin parcuri. De-asta sunt in parcuri si biciclisti, mai nou sunt cu trotinetele. Saptamana trecuta doi pustani au dat cu trotinetele peste mine si copiii din familie si au inceput sa se ratoiasca cand le-am reprosat…Politia locala, cred ca ar trebui desfiintata, sau curatata de militienii vechi si burtosi..

  • O actiune, ca multe altele, egala cu zero. Se vor aloca bani si oameni pentru initiativa, dar nici o schimbare nu va fi simtita ca urmare.
    In plus ca sunt niste paturi sociale ce nu pot fi amendate (minoritatile etnice, persoane fara domiciliu si ocupatie, ca sa fim politically correct).
    Mai bine ar pune niste radare fixe in orasul asta, decat sa te lupti cu vai plm biciclisti in parc sau un tigan cu seminte pe banca..

  • Vrăjeală,au montat camere și la ghenele de gunoi ,nu am văzut niciodată vreun politist local sa vina sa alunge pe cei care răscolesc gunoaiele!!niste paraziti plătiți de noi ,

  • De asta s-au mutat,,vrăbiile” în parcările Kaufland?

  • Cu ocazia asta poate mai patrulează cineva și mai la vale de centru……….

  • sa vedem camere si in parcul din dacia anl .Acolo e cel mai mare vandalism .

  • elevii din Copou pot sa mai faca sex in parc?

  • Politie 0 „zero” in Iasi, un fel de sat fara caini. Se vandalizeaza cartiere intregi de slete de pramatii, needucate, tigani, betivi.. si cel mai grav, multi nu sunt drogati sau sub efectul altor substante , sunt doar naivi, ignoranti.. copii lasati pe strazi fara sa-i intrebe nimeni nimic care agreseaza verbal si fizic batrani, altii copii, care lasa gunoaie pe strazi.. SE DEGRADEAZA ORASUL ASTA PE ZI CE TRECE, domnule Primar, in afara de lucrurile fizice, de inaugurarile fastuase .. ne mai ocupam putin si de cultura, macar sa dresam animalele ca ne degradam social , mai trimiteti politia prin cartiere la amaiaza, noapte , doar sa se plimbe nu sa care pietre de moara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *