Prima pagină » Economic Local » S-a stabilit perioada în care tinerii fermieri din Iași pot depune proiectele pentru accesarea fondurilor europene. Noi măsuri vor fi lansate de AFIR în acest an
S-a stabilit perioada în care tinerii fermieri din Iași pot depune proiectele pentru accesarea fondurilor europene. Noi măsuri vor fi lansate de AFIR în acest an

S-a stabilit perioada în care tinerii fermieri din Iași pot depune proiectele pentru accesarea fondurilor europene. Noi măsuri vor fi lansate de AFIR în acest an

25 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Tinerii fermieri din Iași vor putea accesa fondurile europene în luna iunie 2023. AFIR va lansa o nouă sesiune de depunere a proiectelor în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, alocarea financiară fiind de 250.691.764 de euro. Sute de ieșeni au deschis afaceri în mediul rural cu ajutorul banilor europeni

Una dintre cele mai accesate măsuri de către fermieri este 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat o listă cu sesiunile de finanțare pentru diverse măsuri și perioadele când vor fi deschise acestea. Astfel, o nouă sesiune de depunere a proiectelor în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – va fi disponibilă în iunie 2023, iar alocarea financiară este de 250.691.764 de euro. Tinerii fermieri, atât din Iași, cât și din celelalte județe din țară, vor putea accesa între 40.000 și 100.000 de euro, fonduri europene.

Valoarea maximă a sprijinului public prin această linie de finanțare este de 100.000 de euro pe proiect, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65 la sută din costurile eligibile. Astfel, fermierii care accesează această intervenție vor fi nevoiți să acopere cel puțin 35 la sută din valoarea proiectului cu bani proprii. Submăsura 6.1 este unde dintre cele mai accesate forme de sprijin financiar, fondurile fiind rapid epuizate. Tinerii fermieri din Iași au cheltuit 7 milioane de euro, fonduri europene, pentru afacerile de succes din mediul rural.

Tinerii fermieri din Iași pot depune proiecte la AFIR

Alte două sesiuni de depunere a proiectelor vor fi deschise pentru sectorul de îmbunătățiri funciare. Fermierii din Iași vor putea accesa banii pentru modernizarea sistemului de irigații, unde 400 de milioane de euro sunt disponibili, dar și pentru înființarea sistemelor de irigații, unde 102 milioane de euro pot fi accesați. Sesiunile de depunere vor fi lansate tot în iunie 2023.

Interesul pentru accesarea fondurilor europene pentru sectorul irigațiilor a fost mare în anii precedenți. Ieșenii au cerut fonduri europene și în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal), fiind depuse proiecte de câteva sute de mii de euro. O parte din bani au intrat în conturile beneficiarilor din Iași. De asemenea, sesiunea de finanțare pentru sectorul zootehnic, o măsură nouă, va fi lansată în iulie 2023, iar fondurile disponibile sunt de 224 de milioane de euro.

Domeniul pomicol s-a dezvoltat cu fonduri europene

Măsura pentru investițiile în exploatațiile pomicole va fi lansată în august 2023, iar bugetul este de 151 milioane de lei. Fermierii din Iași care au depus proiecte în perioada 2014-2019, în cadrul submăsurilor de finanțare pentru dezvoltarea domeniului pomicol, au primit fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro.

Beneficiarii din Iași au înființat plantații pomicole în comunele Cristești, Bârnova, Deleni și Bălțați, pe aproximativ 30 de hectare de teren agricol. Măsurile pentru investiții în ferme de mici dimensiuni sau pentru prevenirea pestei porcine africane vor fi lansate în octombrie și noiembrie 2023. Ghidurile de finanțare pentru fiecare sesiune în parte vor fi lansate cu cel puțin 15 zile înainte de deschiderea sesiunii de depunere.

Astfel, tinerii fermieri din Iași vor avea timp să facă modifice proiectele, dacă este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *