Prima pagină » Actualitate » S-a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Iată când vor ieși românii la vot
S-a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Iată când vor ieși românii la vot

S-a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Iată când vor ieși românii la vot

04 iul. 2024, 10:52,
BZI.ro, în Actualitate

Reprezentanții PNL au transmis că s-au finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

Astfel, primul tur al prezidențialelor va avea loc pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie iar pe 1 decembrie va fi scrutinul parlamentarelor.

„Ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează:

– primul tur în data de 24 noiembrie

– al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, arată mesajul PNL.

Coaliţia de guvernare s-a reunit azi, de la ora 09.00, pentru a decide calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit timp de două zile la consultări cu reprezentanţii partidelor pentru a discuta despre oportunitatea organizării celor două tipuri de alegeri. Între timp, continuă atacurile și ironiile între PSD şi PNL, în această dispută care pune viitorul coaliției la încercare.

Sondaj INSCOP pentru parlamentare

Aproape 30% dintre românii chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR. Partidul SOS România, al Dianei Şoşoacă, ar obţine peste 6 procente, situându-se peste pragul electoral de 5% necesar intrării în Legislativ. 64,2% dintre respondenţi afirmă că în mod sigur vor merge la vot.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 11.1% dintre români au ales 1, 0.9% au ales 2, 1.5% au ales 3, 0.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 3.9% au ales 6, 2.6% au ales 7. 4.2% indică 8, 4.8% 9 şi 64.2% indică 10. 0.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 82.9% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (82.9% din total eşantion), 29.4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18.9% cu PNL, 14.7% cu AUR, 12.2% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2.2%, Partidul Verde 1.9%, PUSL 1.5%, iar Pro România 1.1%. 1.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot – 56.2% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (56.2% din total eşantion), 30.2% dintre alegători ar vota cu PSD, 17.4% cu PNL, 13.3% cu AUR, 12.4% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.6% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 5.6%. REPER ar obţine 4.5% din totalul voturilor, PUSL 1.7%, Pro România 1.5%, Partidul Ecologist Român 1.5%, iar Partidul Verde 1.3%. 2.6% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 1.4% pentru un candidat independent.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Comentarii
  • Mai intai o fasolica cu ciolan gratis, o cuvantare a primarului cu indemnuri electorale, mai baga si preotul una de imbarbatare si apoi direct la vot…cu stomacul plin, nu poti decat sa alegi PSDNL nu?

  • Da în ziua cerșetoriei ciorrrdeleului meuuu să le acordăm niște numere suedeze dotorilorrrr îîî și covrigarilor meeeeeeiii care vor rămâne fără tătucul marionetă euată ducăsar pe pustii tot ciorrrdeleul și gowernerul meeeeuuu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *