Atenție, s-a terminat cu aşteptatul la coada la Poliție pentru obţinerea cazierului judiciar! Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a anunţat că în viitorul apropiat, documentul va putea fi obținut online. Primii beneficiari ai acestei schimbări vor fi cei care au cont pe ghișeul.ro
Obţinerea cazierului judiciar se va putea face online
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a anunţat că obţinerea cazierului judiciar se va putea obţine online cât de curând.
„O evidenţă a serviciilor publice pe care le avem. Cel mai căutat este cazierul judiciar. Ni se cere de foarte multe ori. Undeva la 4 milioane de caziere judiciare sunt eliberate în fiecare an în România”, a precizat Sebastian Burduja.
Dacă până acum cetăţenii erau obligaţi să meaga personal la secţia de poliţie, să stea la coada ore în şir, că mai apoi un funcţionar să îi introducă în sistem CNP-ul pentru a-i putea elibera documentul, cât de curând acest lucru va putea fi făcut de acasă.
„Am discutat cu Ministerul Justiţiei. Am gândit un program pe etape. Mai întâi pentru persoanele care folosesc ghişeul.ro, să putem avea o funcţionalitate să ne scoatem cazierul judiciar din ghişeul.ro.
De când? Nu ne putem asuma finalul acestui an, dar în maximum un an vom fi acolo! Şi într-un an şi jumătate cel mult vom avea identitate digitală pentru toţi românii”, a dezvăluit Sebastian Burduja.
„Cloud instituțional“ la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
În continuarea ideii de digitalizare, amintim că în cadrul întrunirii organizate în Sala de Conferințe a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, miercuri, 29 iunie, prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman a anunțat că universitatea a lansat, oficial, finanțat de Programul Operațional Competitivitate în valoare de aproximativ 1 milion de euro și care presupune dezvoltarea unei infrastructuri cloud.
„Despre cloud am auzit cu toții, este o tehnologie esențială în zilele noastre pentru orice organizație, fie ea instituție publică, fie universitate, spital sau companie privată pentru că tehnologiile cloud ne pun la dispoziție posibilitatea de a stoca, regăsi, accesa și procesa în mod inteligent datele. Reprezintă astfel un catalizator pentru foarte multe proiecte și aplicații inovative în diverse domenii de la internetul lucrurilor pentru construcții și arhitectură, pentru case și clădiri inteligente, orașe inteligente, transporturi inteligente, până la automatizări, precum și modelarea și simularea unor procese chimice”, a explicat prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman.
De acest proiect vor beneficia nu doar membrii comunității academice, deoarece rolul acestei infrastructuri este de a dezvolta și alte proiecte colaborative cu partenerii regionali, naționali și europeni ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, iar din echipa de specialiști însărcinată cu dezvoltarea proiectului fac parte membrii ai universității de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar proiectul nu va avea impact doar la nivelul comunității academice, ci și la nivelul pieței.
Cele patru mari obiective pe care și le propune acest proiect sunt: dezvoltarea infrastructurii cloud, dezvoltarea de noi parteneriate pentru proiecte inovative care să exploateze această tehnologie, crearea de competențe și, nu în ultimul rând, crearea unui incubator de cercetare.
Așadar, noile progrese în digitalizare survin și in instituțiile de stat, astfel că, în viitorul apropiat, obţinerea cazierului judiciar se va putea face și online, fără a te mai prezenta fizic la sediul Poliției.