Prima pagină » Actualitate » S-a scumpit coșul de cumpărături! Românii au aceleași salarii și pensii dar plătesc mai mult pentru produsele alimentare
S-a scumpit coșul de cumpărături! Românii au aceleași salarii și pensii dar plătesc mai mult pentru produsele alimentare

S-a scumpit coșul de cumpărături! Românii au aceleași salarii și pensii dar plătesc mai mult pentru produsele alimentare

23 mart. 2022, 09:21,
în Actualitate

Indicii economici arată faptul că s-a scumpic coşul de cumpărături. Așadar, bucureștenii care plăteau pentru un coș, în urmă cu 6 luni, aproximativ 80 de lei, în aceste momente plătesc 100 de lei, deci cu aproximativ 20-30 de lei mai scump.

Asta în condiţiile în care românii au aceleași salarii sau pensii. Totul a crescut, inclusiv prețul alimentelor sau a gazelor naturale. Specialiștii susţin că războiul din Ucraina va afecta în continuare și România.

S-a scumpit coșul de cumpărături cu peste 30%, susţin specialiştii

Specialiştii susţin că s-a scumpit coşul de cumpărături cu peste 30%. În contextul războiului din Ucraina, un bucureștean plătește mai multe cu 20-30 de lei pe aceleași produse. Așadar, dacă în urmă cu 6 luni un român plătea 80 de lei pentru un coș care conținea pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și bere, acum lucrurile s-au schimbat.

Calculul este făcut la general iar diferența de 20-30 de lei provine din ideea că un român poate cumpăra de la o anumită rețea de hipermarketuri.

Scumpirile au loc în contextul în care există un război în Ucraina. Rusia și Ucraina deţin un procent important din comerţul mondial cu cereale. Autoritățile de la Paris au afirmat faptul că cerealele precum porumbul sau rapița sunt ai scumpe cu 50% comparativ cu 6 luni înainte.

Făina și uleiul în topul scumpirilor

În topul celor mai accentuate scumpiri stau făina şi uleiul. Deși România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui, prețurile continuă să crească. Așadar, creșterile la făină şi ulei s-au stabilizat în zona a 40-60%. Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul, creşterile de preţ fiind între 40 şi 60%. Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 marca Băneasa costa în data de 10 septembrie a anului trecut 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%), iar dacă un litru de ulei Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%).

Principala cauză este scumpirea materiilor prime. Așadar, făina are la bază grâul care costă acum 380 de euro pe tonă, cu 60% mai scump decât în urmă cu jumătate de ani. În ceea ce privește floarea soarelui, baza uleiului de floarea soarelui, prețul pe tonă costă este de 1200 de euro.

Rusia are mari probleme în ceea ce privește aprovizioarea cu alimente

În contextul războiului din Ucraina, Rusia a fost izolată aproape complet pe piaţa internațională. Pe lângă faptul că Rusia a interzis exportul de cereale, autoritățile au impus şi un plafon maxim de cumpărare a alimentelor de bază. Vorbim despre o raţionalizare a alimentelor în mai multe zone din Federația Rusă. Ministrul Agriculturii preciza faptul că nu există o problemă alimentară dar că există o creștere accentuată a cererilor de achiziție a produselor alimentare de bază, iar acest lucru ar duce automat la o penurie de alimente:

Am calculat volumul stocurilor (n. r.: de produse alimentare pentru care acum există o cerere mare) de care avem nevoie în regiune pentru a preveni lipsurile. Angrosiştii noştri au crescut volumul achiziţiilor de produse alimentare importante din punct de vedere social, în primul rând zahăr, crescând de aproape trei ori volumul achizițiilor de zahăr. (…) explica un oficial rus.

În condiţiile în care s-a scumpit coșul de cumpărături, specialiștii români au avertizat în trecut faptul actuala criză o să ajungă şi în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`