Prima pagină » Actualitate » S-a schimbat legea pentru înmatricularea mașinilor în România! Ce trebuie să facă toți șoferii

S-a schimbat legea pentru înmatricularea mașinilor în România! Ce trebuie să facă toți șoferii

22 mart. 2024, 10:50,
în Actualitate

S-a schimbat legea pentru înmatricularea mașinilor în România! Posesorii auto care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze mașina, nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare. Iată ce trebuie să facă toți șoferii.

S-a schimbat legea pentru înmatricularea mașinilor în România!

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări dezvoltă, administrează și gestionează o nouă platforma informatică pentru furnizarea de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor de către autoritățile competente de înmatriculare.

„Dezvoltarea unei platforme informatice în vederea furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor reprezintă un obiectiv imediat şi urgent, care are la bază necesitatea societăţii de a avea acces rapid la servicii publice de calitate, în considerarea faptului că modificarea legislativă va avea ca efect decongestionarea situaţiei operative şi va crea un flux simplificat de lucru la nivel naţional.”, prevede OUG.

Pe platforma respectivă este posibilă și transmiterea datelor necesare declarației în vederea luării sau scoaterii din evidențele organului fiscal local a dobândirii sau înstrăinării, după caz, a vehiculelor către organele fiscale locale. Asta, prin mijloace automatizate. Iar proprietarul sau, după caz, deținătorul mandatat, este informat cu privire la efectuarea serviciului public electronic solicitat.

Ce trebuie să știe toți posesorii auto

Înmatricularea mașinilor din România se schimbă radical. Se vor pune bazele unei platforme online pentru a oferi mai multe servicii șoferilor care vor să înmatriculeze o mașină. Platforma va include servicii precum intermedierea încheierii actelor de transfer al dreptului de proprietate asupra vehiculelor, în vederea realizării operațiunii de înmatriculare sau transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului; încărcarea actelor de transfer al dreptului de proprietate asupra vehiculelor și, după caz, a extraselor din contractele de leasing; încărcarea de către proprietar sau, după caz, de către deținătorul mandatat a documentelor necesare efectuării operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberare a unui nou certificat de înmatriculare sau radiere din circulație.

În termen de cinci zile de la data depunerii cererii electronice, prin intermediul platformei informatice se realizează operațiunile de înmatriculare. Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 19 martie 2024, o lege referitoarea la înmatricularea de vehicule. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării de vehicule în România.

O altă lege care îi vizează pe posesorii auto este aceea că șoferii categoria B vor putea conduce și scutere. Condiţia este ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor corespunzătoare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Playtech.ro
Răsturnare uluitoare de situaţie! Mihaela Rădulescu a povestit cum a murit, de fapt, Felix: 'Cu mine strigând...
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Pensii private 2025: cum se calculează impozitul de la 1 august. Calcul concret pentru sumele încasate
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Felix Baumgartner a spus 3 cuvinte înainte să moară!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025