Prima pagină » Economic Local » S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Angajatorii caută manipulanți marfă, muncitori necalificați și tehnicieni
S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Angajatorii caută manipulanți marfă, muncitori necalificați și tehnicieni

S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Angajatorii caută manipulanți marfă, muncitori necalificați și tehnicieni

13 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul de locuri de muncă vacante din Iași a scăzut semnificativ în ultimele zile, fiind înregistrate 393 de posturi disponibile, în perioada 12-19 ianuarie 2022. Cele mai multe oferte de muncă sunt din partea angajatorilor din domeniile construcții, servicii sau industrie

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție mai puține locuri de muncă vacante față de cele înregistrate în luna decembrie 2021. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a publicat o nouă listă cu locurile disponibile în perioada 12-19 ianuarie 2022. Astfel, ieșenii se pot angaja în domeniile construcții, servicii și industrie. Companiile National Paints Factories SA, Symco&Star SRL, Textila SA caută manipulanți marfă.

Firmele Prima Construct SRL, Remus Batiment SRL, Greenfiber International și National Paints Factories SA caută muncitori necalificați, iar Confecții Integrate Moldova SRL și Katty Fashion angajează tehnician în industria confecțiilor și tricotajelor, care să aibă studii medii / generale și experiență de 3 ani în acest domeniu. Compania Ștefan Security caută tehnician pentru sisteme de detecție în supraveghere video. Se fac angajări și în comerț. De asemenea, firmele Petro SRL, I.I. Zaharia Elena, Fulger Miralex SRL și Dinah Aliment Top SRL caută vânzători.

Ieșenii se pot angaja în străinătate, în Norvegia, Finlanda sau Estonia

Persoanele din Iași care vor să muncească în străinătate au la dispoziție mai multe posturi în Norvegia, Finlanda sau Estonia, până la finalul acestei luni. În Estonia se caută 20 de operatori la fabricarea nadei de pescuit, persoane motivate și serioase. CV-urile se trimit în limbile rusă, engleză sau estonă, la operatorul EURES, din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, până la finalul lunii ianuarie 2022.

Doritorii trebuie să cunoască limba engleză, iar salariul oferit este de 1.440-2.500 de euro pe lună. Un angajator din Finlanda caută 40 de laminatori / constructori de bărci, cu o experiență în domeniu cuprinsă între 1 și 5 ani. Trebuie să aibă motivație și disponibilitate de a învăța lucruri noi, iar salariul se negociază potrivit contractului colectiv de muncă.

Ieșenii se pot angaja în Norvegia ca electricieni, betoniști ori croitori. Trebuie să aibă calificare ca electrician, mecanic auto, dar și permis de conducere. Angajatorul caută persoane de încredere și comunicative, iar salariile sunt cuprinse între 1.200 și 1.500 de euro.

Rata șomajului s-a menținut scăzută în Iași în anul 2021

În ceea ce privește rata șomajului înregistrată în Iași în anul 2021, datele furnizate de AJOFM arată că este scăzută, fiind înregistrată o medie lunară de 3 la sută. În jur de 9.000 de șomeri sunt înregistrați lunar. Cei mai mulți provin din mediul rural, fiind vorba despre 84 la sută din numărul total de persoane care nu muncesc. Nu toți șomerii înregistrați la AJOFM primesc indemnizație.

Unii dintre aceștia sunt înregistrați ca șomeri indemnizabili. Pentru a primi indemnizația, persoana respectivă trebuie să fi fost concediată și să fi lucrat minimum 12 luni cu contract de muncă. Un bărbat din Iași, care are 65 de ani și se apropie de pensionare, este cel mai vârstnic șomer. Acesta a primit de la AJOFM Iași, timp de un an, o indemnizație de câteva sute de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024