Prima pagină » Actualitate » S-a publicat proiectul de OUG – Analize în 72 de ore pentru șoferii care refuză testele
S-a publicat proiectul de OUG - Analize în 72 de ore pentru șoferii care refuză testele

S-a publicat proiectul de OUG – Analize în 72 de ore pentru șoferii care refuză testele

10 iul. 2024, 20:20, 2 ,
în Actualitate

Drumul Cooperativei 75i Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul ordonanței de urgență menită să accelereze procesul de analiză toxicologică pentru șoferii suspectați de consumul de substanțe psihoactive sau alcool. Noua măsură prevede că rezultatele analizelor toxicologice trebuie comunicate în termen de 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice, facilitând astfel restituirea rapidă a permiselor de conducere în cazul în care rezultatele sunt negative.

Potrivit notei de fundamentare, redactarea acestei ordonanțe de urgență a fost determinată de necesitatea protejării vieții și integrității participanților la trafic, dar și de nevoia de a clarifica rapid situația șoferilor suspectați de consum de substanțe interzise. În lipsa unei reglementări clare și rapide, există riscul unor întârzieri nejustificate în procesul de restituire a permiselor de conducere, ceea ce poate duce la pierderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Conform documentului de fundamentare, unul dintre principalele motive pentru viitoarea emitere a ordonanței a fost situația actuală în care timpii de așteptare pentru obținerea rezultatelor analizelor sunt neuniformi la nivel național, cu Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București gestionând aproximativ două treimi din solicitări, rezultând în timpi de răspuns mai mari decât media națională.

Prevederile ordonanței

Noua ordonanță stipulează că instituțiile de medicină legală trebuie să finalizeze analizele toxicologice și să comunice rezultatele structurilor de poliție în maximum 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice. Aceasta se aplică în cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pe teren sau celor testați cu mijloace tehnice certificate care indică prezența substanțelor psihoactive.
În plus, permisul de conducere reținut ca urmare a testării pozitive pentru substanțe psihoactive va fi restituit în baza buletinului de analiză toxicologică care atestă absența substanțelor în organism sau la împlinirea termenului de 72 de ore dacă nu a fost comunicat rezultatul​.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună privind respectarea termenului de 72 de ore și măsurile adoptate pentru atingerea acestui obiectiv. Până la emiterea noilor norme metodologice, va continua să se aplice Ordinul ministrului sănătății nr. 1.512/2013 privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice​.

Proiectul de OUG, AICI!

Comentarii
  • Ca sofee profesionist stai 3 zile pana la solutionarea analizelor. Cine plateste? Se incalca Constitutia că ,,niste creiere” luminate iti interzice dreptul la munca? Ce spune Avocatul Poporului ? Dar se Curtea Constitutionala?

  • In alte tari europene sunt LABORATOARELE MOBILE, vine masina imediat si efectueaza pe loc analizele. PROSTII GUVERNANTI de la noi nu mai ies din mocirla prostiei si taraste tot poporul roman in mocirla prostiei lor.Daca ar face guvernul italian ce face guvernul roman rand pe rand , cate unul la Bellu, italienii au sange in instalatie, nu suporta toate mizeriile. Prostime nu mai votati idiotii psd, pnl, usr dar cum dracu ca tot idiotii au castigat votati sau frauda la vot. LABORATOARELE MOBILE, REZULTATUL IN MAXIM O ORA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *