Prima pagină » Economic Local » S-a prelungit termenul la depunerea cererilor pentru primele de asigurare. Ieșenii au solicitat 1,1 milioane de euro
S-a prelungit termenul la depunerea cererilor pentru primele de asigurare. Ieșenii au solicitat 1,1 milioane de euro

S-a prelungit termenul la depunerea cererilor pentru primele de asigurare. Ieșenii au solicitat 1,1 milioane de euro

22 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Termen prelungit pentru depunerea cererilor pentru finanțarea primelor de asigurare, pentru ieșenii care vor să acceseze fondurile europene. Până în prezent s-au înregistrat 230 de cereri de finanțare, în valoare de 1,1 milioane de euro, din Iași.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Astfel, fermierii din Iași pot depune cererile de finanțare până pe 4 noiembrie 2024, ora 16:00. Până în prezent s-au înregistrat 230 de cereri de finanțare, în valoare de 1,1 milioane de euro, din Iași. Fermierii au la dispoziție 7 milioane de euro, pe care să-i acceseze până la începutul săptămânii viitoare. Bugetul total al acestui program este de 30,4 milioane de euro, cereri în valoare de 23,4 milioane de euro fiind deja depuse. În această sesiune, vor putea primi bani fermierii cu cereri de finanțare aferente sectorului vegetal, pentru polițele încheiate la culturile de toamnă aferente anului 2023 și pentru culturile de primăvară aferente anului 2024, dar și pentru cererile din sectorul zootehnic, la polițele încheiate în acest an.

S-a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru primele de asigurare ale ieșenilor

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi și aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții obligatorii: să fie persoană fizică sau juridică română, să acţioneze în nume propriu, persoana fizică/reprezentantul legal al solicitantului – persoană juridică – să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare. De asemenea, aceștia trebuie să nu creeze condiţii pentru a obţine, în mod necuvenit, un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de acordare a sprijinului. Activități eligibile, din cadrul acestei măsuri, sunt cele care privesc asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor. Interesul din partea fermierilor din Iași pentru accesarea fondurilor europene este ridicat.

Se depun cereri pentru despăgubirile de secetă, la Direcția Agricolă

Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 se va face online, pe https://online.afir.info, potrivit ghidului de finanțare. Solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate, menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei submăsuri. Ghidurile solicitantului, pentru fiecare submăsură, se aprobă prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și sunt publicate pe site-ul AFIR. A crescut numărul mare de solicitări din partea ieșenilor, la AFIR, din cauza problemelor cu seceta, din ultimul an. Fermierii din Iași care au procese verbale de constatare a pagubelor trebuie să depună la Direcția Agricolă o cerere pentru solicitarea despăgubirilor de secetă. Fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot depune/transmite instituției o cerere de solicitare a grantului. Documentul va fi însoțit, după caz, de copia declarației de multiplicare, depusă cu număr de înregistrare la Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă – lot semincer. Cererea de solicitare a grantului poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă sau în format electronic, prin e-mail. Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar. Documentele se depun până la 29 octombrie 2024, la Direcția Agricolă Iași. S-a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru primele de asigurare, pentru fermierii ieșeni care vor să acceseze fondurile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`