Prima pagină » Local » S-a mai stins un erou! Dumitru Zota a murit la vârsta de 102 ani. Era omul care știa cele mai multe povești din Gorban

S-a mai stins un erou! Dumitru Zota a murit la vârsta de 102 ani. Era omul care știa cele mai multe povești din Gorban

18 iul. 2022, 02:00,
Dragos Savin în Local

Dumitru Zota, unul dintre cei mai bătrâni bărbați din Iași, s-a stins la vârsta de 102 ani. Acesta era veteran de război și omul care știa cele mai multe povești din comuna Gorban

Dumitru Zota, veteranul de război din comuna Gorban, s-a stins la vârsta de 102 ani. Bărbatul a fost căsătorit de două ori și avea doi copii. Niciunul dintre ei nu locuia cu el. S-au stabilit la București și ajungeau la Gorban din când în când. De bătrân se mai îngrijea un vecin care îl ajuta cu ce se poate. Reporterii BZI au discutat cu Dumitru Zota înainte cu câteva zile de a împlini 102 ani. Bătrânul a povestit cum a ajuns până la această vârstă și care este secretul longevității sale.

„Este greu să ajungi la 102 ani… Am trecut prin multe greutăți… Am fost căsătorit de două ori și am doi copii. Sunt stabiliți la București. Nu prea vin pe aici. Am un vecin care are grijă de mine… Mai fac și eu câte ceva, dar s-au dus puterile”, a început povestea Dumitru Zota.

Bătrânelul avea un program bine stabilit. Dormea destul de mult, iar asta pare că i-a prins bine.

„Am ajuns la 102 ani, dar am dormit seara, de pe la 7-8, și până dimineața, tot pe la 7-8. Noaptea mă mai trezesc de două-trei ori… Dimineața îmi fac un ceai și, pe urmă, mai fac ceva pe lângă casă. Acum aș vrea să curăț via, dar să văd dacă am putere…”, spunea Dumitru Zota.

Două limbi străine știa Dumitru Zota

Bătrânelul ajuns la 102 ani știa să vorbească în limba rusă și în limba germană. Dumitru Zota a trecut prin multe greutăți. După ce a terminat armata, a ajuns în Război și a fost prizonier.

„Eu am făcut armata la Jandarmi, după război am fost prizonier. În Germania am stat vreo doi ani. Am învățat germana bine… Știu și rusește…”, povestea bătrânelul.

Pe 15 aprilie, a împlinit 102 ani, iar Silviu Isari, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Gorban, l-a premiat pe simpaticul bătrânel. La Gorban se pare că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au depășit 100 de ani.

Cea mai bătrână femeie din comuna Gorban a murit la 104 ani

Bunica Maria a fost cea mai bătrână femeie din comuna Gorban. A trăit 104 ani. Oricine ajungea în fața porții ei era poftit în casă, într-o cămăruță mică, ce nu trecea prea mult de un metru jumătate înălțime. Bătrâna făcea curat zilnic în odaie și îngrijea fiecare plantă în parte din grădina din spatele bordeiului. Dacă ar fi povestit prin tot ce a trecut, cel mai probabil nu ar mai fi terminat până în ziua în care a închis ochii. Însă, mereu cu zâmbetul pe buze, a încercat să împărtășească tot timpul câteva vorbe ce merită ascultate. Maria Ilas a prins ambele războaie mondiale, iar după cum spune ea nu există ceva mai rău pe lume decât lupta dintre oameni.

„Acum se trăiește bine, zile să ai. Am prins ambele războaie, am trecut prin foc, prin sabie, prin foamete… Am dus vremuri grele. Mai trecea câte o zi și îi mulțumeam Lui Dumnezeu că am scăpat cu viață. Nu-i bine să ai nici prea multe zile”, a povestit bătrâna, când era încă în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *