Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), implementat recent în România, ar trebui să funcționeze mult mai bine după instalarea în țara noastră a unor dispozitive de reciclat sticle, care poate prelua ambalajele cu garanție în amestec, adică la grămadă, fără a mai fi nevoie de a introduce produsele reciclabile separat, unul câte unul.
S-a introdus un nou dispozitiv de reciclat sticle!
Noi tehnologii de colectare și reciclare într-o economie circulară performantă vor introduse în România. Primul astfel de dispozitiv din România a fost amplasat la Carrefour Orhideea din București, acolo unde oamenii pot introduce în aparat până la 200 de sticle de plastic și doze de aluminiu de 500 de ml care vor fi sortate și selectate la gramăda, în final utilizatorul primind direct bonul cu suma care i se datorează. Trebuie precizat însă că sticlele din sticlă vor fi introduse separat, în fanta de lângă, acolo unde acestea vor fi sparte.
„Putem introduce atât doze de aluminiu, cât și sticle de plastic în același timp și în același compartiment de bulk. Capacitatea compartimentului este de până la 200 de recipiente de 500ml, bineînțeles că numărul scade în funcție de volumele care se regăsesc în sacul dumneavoastră”, a declarat Mircea Răducanu, reprezentant al RMV System.
CEO-ul ReturRO, Gemma Webb, a venit la eveniment alături de o delegație din alte țări care utilizează sistemul SGR prezent în România, mai ales că suntem un adevărat fenomen la nivel european pentru modul rapid în care l-am implementat și îl folosim.
„Fantastic este faptul că consumatorii români adoptă sistemul într-un ritm fără precedent și neprevăzut, ceea ce înseamnă că avem volume foarte foarte mari care se întorc. Toate sistemele și toți oamenii de aici, din toate țările SGR, vă vor spune același lucru. În primele șase luni de funcționare a sistemului toată lumea învață pentru că este nou: este nou pentru retaileri, este nou pentru consumatori, este nou pentru noi”, a explicat Gemma Webb, CEO RetuRO.
Noul echipament RVM (Reverse Vending Machines), utilizat în procesul de colectare din sistemul SGR este folositor mai ales punctelor de vânzare cu volume mari deoarece oamenii pot pune toată punga de sticle în aparat, fără să mai fie nevoie să le așeze pe rând.
„În Finlanda, am vizitat toate țările care au astfel de sisteme SGR. Și am putut vedea că retailerii care au instalat aceste aparate au avut un avantaj competitiv, deoarece consumatorii nu trebuiau să stea la coadă pentru a aduce sticlele înapoi”, a adăugat Gemma Webb.
Nu vor mai fi cozi la returnat sticle SGR
Prin introducerea noului echipament, clientul poate veni direct cu sacoșa plină cu ambalajele în amestec.
„Sunt puse în acest RVM, prin senzori, se recunoaște fiecare tip de ambalaj introdus, iar ulterior clientul primește bonul valoric”, a menționat Marius Porojan.
Mircea Răducan, reprezentant al RMV System, a oferit mai multe detalii despre noul dispozitiv și cum trebuie aceasta folosită de către consumatori.
„Este o mașină modulară de preluare în bulk în sensul în care puteți introduce recipientele dintr-un sac sau dintr-o sacoșă. Din deschiderea trapei de alimentare recipientele sunt vărstate în gura de alimentare. Inițiem procesul de numărare, în spate mașina ridică recipientele pentru a fi aliniate în dreptul unor senzori care au rolul de a citi codul de bare pentru a identifica că acel recipient. Ele merg mai departe într-o zonă unde sunt comprimate, atât dozele de aluminiu, cât și PET-urile, sticla urmând să fie spartă. La acest tip de echipament sticla trebuie introdusă doar prin fanta laterală pentru că modul de alimentare nu este bun pentru un material casant cum este sticla care se poate sparge și poate dăuna echipamentului”, a explicat Mircea Răducan.
Astfel, s-a introdus un nou dispozitiv de reciclat sticle, care va ușura întregul proces de reciclare.