La Iași se înregistrează un fenomen îngrijorător. După ce au apărut magazine în care se puneau la vânzare diferite produse derivate din cannabis, procurorii DIICOT au efectuat percheziții, au ridicat kilograme de produse și au făcut rețineri. Întreg demersul polițiștilor a fost înțeles pe dos de o parte dintre tineri. Drept urmare, în mediul online a fost anunțat un protest care ar urma să se desfășoare chiar în fața sediului DIICOT. Zeci de tineri vor să-și arate nemulțumirea față de modul de acțiune al autorităților.
Ieșenii asistă la un fenomen îngrijorător. Apar parcă peste noapte magazine în care se comercializează diferite produse derivate din cannabis. Aceste produse se vând chiar sub nasul polițiștilor, iar comercianții se bazează pe o lege teoretic nescrisă care le-ar permite să comercializeze aceste produse. Cert este că, în unele state din Uniunea Europeană, comerțul cu aceste substanțe este permis. În România însă, nu există o lege clară care să fie de partea comercianților de acest gen. Pentru că procurorii DIICOT au descins în două magazine deschise recent la Iași, clienții magazinelor cu pricina și patronii acestora au anunțat că vor protesta împotriva măsurilor luate de organele statului.
A fost creat un site pentru a aduna semnături ce ar duce la legalizarea consumului și cultivării cannabisului
Mai mult decât atât, a fost creat un site cu ajutorul căruia se adună semnături pentru legalizarea cannabisului. Până în acest moment, aproximativ 15.000 de persoane din Iași și nu numai au semnat pentru legalizare, însă asta nu înseamnă mare lucru.
„Ne dorim să aducem în atenția publică, dar mai ales în atenția decidenților politici, dorința noastră de a legaliza consumul și cultivarea în scop recreativ al marijuanei. Pentru a face acest lucru, vom începe cu o inițiativă civică legislativă prin care cerem legalizarea marijuanei. Orice inițiativă legislativă trebuie susținută de 100.000 de cetățeni care să fie de acord cu legalizare marijuanei. Acest proiect de lege trebuie votat de Parlament, puține șanse, dar noi încercăm. În cazul în care Parlamentul nu va vota proiectul nostru, atunci ridicăm ștacheta și încercăm să găsim 200.000 cetățeni care să susțină un proiect politic pentru a trimite în Parlament deputați și senatori ce vor promova legalizarea drogurilor ușoare în scop recreativ”, au precizat susținătorii proiectului.
Strategia la care recurg susținătorii proiectului
Cei care au pus bazele acestui proiect au creat și o strategie pentru a-și atinge scopul.
„Numărul ideal de susținători este cel care se apropie de pragul electoral de 5 la sută. Astfel, dacă comunitatea pe care vrem să o creăm ajunge la 500.000 de membri, partidele de la coada listei electorale se vor bate pentru votul nostru, evitând astfel intrarea pe piață a unui nou partid. Scopul nostru nefiind cursa electorală, ci susținerea unei inițiative de legalizare a marijuanei, vom putea negocia cu ei de pe o poziție de forță. Apreciem că un termen rezonabil pentru finalizarea proiectului «Legalizam.ro» ar fi undeva la 6 ani. Acesta este estimat raportându-ne la interesul și pregătirea politicienilor actuali. Aceasta este pe scurt idea noastră. Acum să dezvoltam puțin cum intenționăm să începem inițiativa civică de legalizare a marijuanei”, au mai precizat aceștia.
De ce au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu doi tineri care vindeau în magazinul de pe Sfântul Lazăr?
La sfârșitul săptămânii trecute, doi tineri au fost reținuți și mai apoi arestați la domiciliu după ce în magazinul pe care aceștia îl dețineau s-au făcut percheziții. Unul dintre tineri, Octav Filip, a mai fost în trecut anchetat de DIICOT după ce a fost prins cu droguri. Atunci nu a ajuns după gratii, însă acum nu a avut la fel de mult noroc. Apropiații tânărului de loc din Huși au spus că ceea ce au făcut autoritățile este un abuz.
Produsele pe care tânărul le-ar fi comercializat în magazinul de pe Sfântul Lazăr ar fi fost legale, asta din punctul de vedere al vânzătorilor. Anchetatorii nu spun același lucru. Legea din România spune clar că este interzis că comercializezi produse care conțin THC. În urma analizelor făcute după ce anchetatorii au ridicat mai multe subtanțe din magazin, a rezultat faptul că acestea conțineau THC. Drept urmare, cei doi tineri au încălcat legea.
„Chichița” pe care s-au bazat comercianții
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru reporterii BZI că în urma perchezițiilor au fost găsite cutii întregi cu plicuri în care se pare că s-ar fi aflat cannabis. Anchetatorii au ridicat mai multe probe și documente și urmează să stabilească dacă legea a fost sau nu încălcată. La Iași au fost două magazine vizate, însă în cadrul anchetei a fost verificată și o societate din Oradea. Acolo se pare că ar fi fost punctul-cheie. Diferite produse derivate din cannabis ajungeau la Oradea direct din Olanda, iar mai apoi la Iași.
Cei care au pus bazele acestor afaceri au crezut că sunt protejați de lege, dar se pare că nu a fost chiar așa. După cum spuneam, cei care și-au deschis afaceri de acest gen se bazează pe o reglementare europeană. Articolul 32 alineatul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 permite cultivarea în Uniunea Europeană a soiurilor de Cannabis sativa L. cu condiția ca acestea să fie incluse în catalogul comun al soiurilor de specii de plante cu un conținut de THC nu mai mare de 0,2 la sută. Astfel, este specificat că este legal să cultivi cannabis, însă nu scrie nicăieri că este legal să vinzi pentru consum.