Prima pagină » Economic Local » S-a înființat prima Asociație a Ospitalității din Iași. Alex Costea, președintele organizației: „Putem deveni reprezentativi” – FOTO

S-a înființat prima Asociație a Ospitalității din Iași. Alex Costea, președintele organizației: „Putem deveni reprezentativi” – FOTO

19 sept. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din domeniul HoReCa au înființat prima Asociație a Ospitalității din Iași. Asociația Patronală are scopul de a funcționa ca un liant între reprezentații din industria HoReCa din Iași, autoritățile locale și naționale, dar și de a facilita o bună cooperare a acestora

Prima Asociație a Ospitalității a fost înființată la Iași de mai mulți antreprenori din domeniul HoReCa, în cadrul unei întâlniri organizate la Hotel Unirea alături de reprezentanți din domeniu și autoritățile locale. Astfel, municipiul Iași se alătură celorlalte 21 de asociații din țară.

Reprezentanții tuturor Asociațiilor Patronale din HoReCa din România s-au reunit la Iași ieri, 18 septembrie 2023, pentru a susține și sprijini constituirea Asociației Patronale a Industriei Ospitalității Iași, fiind prezenți președinții asociațiilor similare din București, Oradea, Cluj, Brașov și Timișoara. În cadrul evenimentului au discutat despre problemele cu care se confruntă specialiștii din industria locală, hotelieri, operatori de restaurante, cafenele, operatori de agrement și organizatori de evenimente, pentru a consolida dialogul și comunicarea în direcția dezvoltării industriei locale a ospitalității și a promovării destinației Iași.

S-a înființat prima Asociație a Ospitalității din Iași

Cei prezenți la eveniment au discutat subiecte cruciale pentru viitorul industriei ospitalității din Iași, parte esențială a ecosistemului de turism, un element central al poziționării Iașului ca oraș al creatorilor de experiențe memorabile. Nevoia de reprezentativitate la nivel național și de apărare a intereselor jucătorilor mici și medii, care reprezintă peste 80 la sută din industria HoReCa, sunt principalele obiective asumate de liderii asociației.

„Este un eveniment al omului care muncește, pentru că toți colegii mei de aici muncesc, nu al celor de la București care vin la Iași doar să vorbească. Părerea mea este că cei care fac legi nu înțeleg niște elemente de bază despre turism. Autoritățile măresc taxele, impozitele fără să ne anunțe sau să ne consulte. Te culci azi cu un impozit, mâine e altul.

Vrei să faci investiții, iei un credit, vezi că rata s-a dublat și s-a mărit TVA-ul. Ca să fim la un nivel competitiv trebuie să facem ceva și am zis că e potrivită o asociație, de aceea am înființat-o astăzi, ca să transmitem un mesaj către București. Noi și asociațiile din celelalte orașe din țară vom formula niște opinii să le transmitem autorităților din București. Vom avea niște păreri avizate și putem deveni reprezentativi cu un număr mai mare de membri”, susține Alex Costea, președintele asociației și proprietarul Cafeneaua Piața Unirii.

Patronii din domeniul HoReCa sunt nemulțumiți de propunerile privind noile taxe și impozite ce ar trebui să se aplice din 2024.

Firmele din Iași nu sunt de acord cu măririle de taxe și impozite propuse pentru 2024

Asociațiile din domeniul HoReCa sunt reprezentate la nivel național și prin intermediul Consiliului IMM-urilor.

„Acum, și asociația dumneavoastră face parte din Consiliul IMM-urilor. Problemele patronilor sunt stringente în acest moment și trebuie să luptăm ca să păstrăm alături de decidenții politici TVA de 9 la sută și să păstrăm voucherele care au ajutat foarte mult turismul.

Nu avem încredere în ce se va întâmpla anul viitor pentru că este an electoral. Nici românii nu cred în ce se spun politicienii anul viitor. Tot ce trebuie să se întâmple în HoReCa trebuie să se facă în acest an. Principiul aplicării impozitelor mari trebuie să fie de la mare la mic. Nu începem cu întreprinderile mici și HoReCa. Cum facem cu multinaționalele? De la ei nu luăm niciun ban? Atributul statului e să stabilească fiscalitatea. Avem cea mai scăzută fiscalitate din Europa, dar cei mai nemulțumiți antreprenori pentru că se schimbă legile fiscale de la an la an.

Lucrurile trebuie să fie simple, să știe și antreprenorii ce taxe și impozite au de plătit în următorii 10 ani”, susține Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), singura organizație reprezentativă pentru IMM-uri la nivel național.

Antreprenorii din Iași se tem că de anul viitor vine apocalipsa fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024