Cea mai mare fabrică de pantofi din județul Iași și una dintre primele din România a fost închisă după aproape 50 de ani de funcționare. După ce a realizat produse pentru mărci de renume din Italia, fabrica de pantofi „Aurora” din Târgu Frumos și-a închis activitatea de producție cu afaceri anuale de peste 1 milion de euro. În perioada de glorie, peste 1.500 de angajați produceau aproape 2 milioane de pantofi anual, majoritatea pentru mărci italiene precum: Batta, Clarks, Donna, Alba Moda sau Colan
Una dintre primele fabrici de încălțăminte din România și cea mai mare din județul Iași și-a închis activitatea de producție. Fabrica de încălțăminte „Aurora” SA din Târgu Frumos este o fostă întreprindere de stat, înființată în 1976 și care a fost transformată în societate pe acțiuni imediat după 1989. De atunci, fabrica de încălțăminte din Târgu Frumos a produs în sistem lohn pantofi bărbătești și de damă pentru mărci de renume din Italia, printre care enumerăm brandurile celebre: Batta, Clarks, Donna, Alba Moda, Effecgi, Tricostal sau Colan.
„Fabrica nu mai funcționează de anul trecut. Înainte circulau toată ziua tirurile pline cu marfă. Ultima dată mai erau aproape 100 de oameni din 1.500 de angajați din câți erau în perioada când se producea cel mai mult. Producția se făcea în lohn, în sensul că se aduceau, cu tirurile, toată materia primă, iar în interiorul fabricii se făcea doar manopera, produsele urmând a fi exportate în Italia. Pe etichete nici măcar nu era scris «Aurora» sau «Made in România», erau trecute direct etichete de la Batta sau alte firme din Italia pentru care se produceau pantofi”, povestește un fost angajat al „Aurora” SA.
Extraproducția de pantofi din fabrica „Aurora” era vândută în magazine din Târgu Frumos și Iași la prețuri foarte mici
Fabrica din Iași „Aurora” SA este o întreprindere de încălțăminte situată în strada Ștefan cel Mare din localitatea Târgu Frumos, județul Iași, care a produs papuci pentru femei și bărbați de toate vârstele. Fabrica a lucrat câte opt ore pe zi pentru firme italiene și deține, la parterul clădirii, un magazin de încălțăminte la prețuri de producător. De precizat faptul că, marfa produsă de Aurora și, în special, nivelul calitativ era asigurat prin certificate de garanție valabile minim două luni.
„Prețurile încălțămintei sunt stabilite în funcție de salariul minim pe economie și calculate în așa fel încât orice om de rând să-și poată permite, odată la o anumită perioadă de timp, să-și cumpere măcar o pereche de papuci”, se arată în descrierea oficială a magazinului „Aurora”.
„Tot ce era extraproducție se vindea la magazinul din fața fabricii. Nu se dădeau cu etichete ca în Italia, dar cumpăram pantofi de la magazinul fabricii cu 150 de lei, iar aceeași pantofi erau vânduți în Iași la mall și alte magazine de fițe cu 350 de lei. Pur și simplu, aceasta era diferența de preț, de aproape trei ori mai mare, pentru că produsul era dus de la Târgu Frumos la Iași”, a spus un comerciant din vecinătatea fabricii „Aurora” din Târgu Frumos.
Fabrica de încălțămine „Aurora” producea peste 2 milioane de pantofi anual
Societate comercială „Aurora” SA a fost fondată în anul 1989, fiind condusă de mai mulți asociați. Încă de la începuturi, fabrica de încălțăminte din Iași a avut ca angajați un număr de aproximativ 1.500 de muncitori. În prezent, singurul angajat al SC Aurora SA se ocupă, acum, de eliberarea cărților de muncă pentru foștii salariați, iar pe ușa de intrare, în sediul fostei fabrici „Aurora”, este transmis mesajul prin care foștii angajați își pot primi adeverințele timp de două ore, în cursul zilelor de luni.
„Eu sunt de la personal și sunt singura care mai lucrează aici, nu mai găsiți pe nimeni la sediu. Eu sunt un simplu angajat și nu pot să vă dau detalii despre șefi, nu știu unde sunt. Eu lucrez doar două ore în zilele de luni, la personal, și atât, mai multe informații nu știu”, a spus reprezentanta de la SC Aurora SA Iași.
În prezent, ca administratori ai SC Aurora SA sunt Marius Ignat și Constantin Ștefan, dar și persoana juridică Bunjamins United SRL. Principalii asociați în companie sunt Ilie Săndulescu, cu 26 la sută din acțiuni, și Amplo SRL, cu 38 la sută din acțiuni.
Cu o producție de aproape 2 milioane perechi de pantofi anual, în perioada 1996-1998 SC Aurora SA a achiziționat utilaje pentru înlocuirea parțială a celor cu grad avansat de uzură fizică și s-au încheiat noi contracte de colaborare pentru export cu parteneri din Italia, care dețin mari lanțuri de magazine. Din acel moment, firma a pătruns masiv pe piața din Italia, însă odată cu creșterea costurilor de producție, fabrica a fost închisă și, foarte probabil, investitorii vor muta producția într-o țară din estul Europei. Halele fostei fabrici din Târgu Frumos sunt oferite, acum, spre închiriere, iar mai multe societăți comerciale au preluat deja spații pe platforma fabricii.