Prima pagină » Actualitate » S-a încheiat ședința celulei de criză pentru inundații. Care sunt concluziile
S-a încheiat ședința celulei de criză pentru inundații. Care sunt concluziile

S-a încheiat ședința celulei de criză pentru inundații. Care sunt concluziile

27 sept. 2024, 20:40,
Redacția BZI în Actualitate

Duminică va fi cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile, a declarat, vineri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viituri pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Vaslui, Iaşi şi Galaţi, care va intra în vigoare duminică şi se va menţine până luni după-amiază. Totodată, va fi Cod galben pentru sectoare de râuri din Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi pentru râurile din Dobrogea.

„Ca urmare a Comitetului ministerial pe care l-am avut astăzi la nivelul ministerului şi în care am am evaluat avertizările meteo de Cod galben şi Cod portocaliu şi avertizările hidrologice de Cod portocaliu, înainte de toate, am dispus tuturor colegilor mei să fie pregătiţi pentru intervenţii. Am dispus Sistemelor de Gospodărire Apelor şi Administraţiilor Bazinale de Apă să fie pregătite, precum şi dispeceratelor să foarte bine pregătite, să încercăm să câştigăm ore ori minute, în cazul unor evenimente periculoase. Important de ştiut este şi care sunt acele situaţii care ar trebui să alerteze comunităţile în aval de pe un curs de apă. Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalaţiile de colectare a datelor automate pe care le avem. Am dispus, mai ales în judeţul Galaţi, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secţiune suficientă care să permită scurgerea apei. Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea Ministerului Mediului. Ne pregătim pentru ziua de duminică care va fi cea mai grea zi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Risc redus pe Dunăre

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, oficialul a menţionat că debitele estimate de către specialiştii hidrologi nu vor crea probleme, situaţiile grele fiind prognozate pentru cursurile interioare de apă.

„Debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol. Dacă vom avea situaţii mai grele, le vom avea cel mai probabil pe cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice care sunt deja bine delimitate pe harta comunicată de către colegii de la INHGA şi care precizează foarte clar care sunt acele cursuri de apă unde există riscul unor inundaţii. Mi-am propus să mai fac o întâlnire mâine (sâmbătă, 28 septembrie, n.r.) cu colegii mei pentru a actualiza, dacă va fi cazul, toate avertizările dispuse deja încă de astăzi”, a subliniat ministrul Mediului.

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au transmis, vineri, în cadrul şedinţei Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), organizate la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), că valoarea maximă estimată a debitului Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăşi 9.000 mc/s, în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025