Prima pagină » Actualitate » S-a încheiat primul summit virtual dintre China și SUA! Ce au discutat liderii Joe Biden şi Xi Jinping într-un moment în care relaţiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate
S-a încheiat primul summit virtual dintre China și SUA! Ce au discutat liderii Joe Biden şi Xi Jinping într-un moment în care relaţiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate

S-a încheiat primul summit virtual dintre China și SUA! Ce au discutat liderii Joe Biden şi Xi Jinping într-un moment în care relaţiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate

16 nov. 2021, 07:44,
în Actualitate

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au încheiat primul lor summit virtual față în față, a declarat presa de stat chineză. Summitul dintre China și SUA a avut loc într-un context bilateral dificil pentru că relațiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate.

Întâlnirea a avut loc pe măsură ce tensiunile între cele două țări pe probleme precum Taiwan, comerțul și drepturile omului. Biden a spus că ambele țări au responsabilitatea de a se asigura că rivalitatea lor nu „se va transforma în conflict deschis”, conform bbc.com

Ce au discutat la summit, Joe Biden și Xi Jinping

Summitutl de marți sunt cele mai substanțiale discuții pe care ambii lideri le-au avut de când Joe Biden a preluat mandatul în ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a descris întâlnirea ca fiind „constructivă și productivă”, adăugând că a contribuit la „creșterea înțelegerii reciproce”.

Întâlnirea a început cu ambii lideri salutându-se călduros, Xi Jinping spunând că este fericit să-și vadă „vechiul prieten” Biden. La rândul său, dl Biden a spus: „Poate că ar trebui să încep mai formal, deși tu și cu mine nu am fost niciodată atât de formali unul cu celălalt”, potrivit unui raport Reuters.

El a adăugat că ambii bărbați „au comunicat întotdeauna unul cu celălalt foarte sincer și sincer”, adăugând „nu plecăm niciodată întrebându-ne ce gândește celălalt bărbat”. Xi a spus că cele două țări trebuie să îmbunătățească „comunicarea” și să facă față provocărilor „împreună”. El a mai spus că sunt necesare relații sănătoase între China și SUA pentru a face față provocărilor globale precum schimbările climatice și Covid-19, a declarat presa de stat chineză.

Tensiuni mari între SUA și China

Biden a spus că cele două părți trebuie să stabilească niște „paravane de bun simț”… „pentru a se asigura că competiția noastră dintre țările noastre nu se îndreaptă spre conflict”. Tensiunile dintre China și SUA sunt în creștere pe mai multe probleme globale.

„Noi credem – și tu și eu am vorbit despre asta – toate țările trebuie să respecte aceleași reguli de drum și de ce Statele Unite vor apărea întotdeauna pentru interesele și valorile noastre și pe cele ale aliaților și partenerilor noștri, ” el a spus.

Comentariile lui Biden par a fi un semn către Taiwan – un punct de dispută tot mai mare între ambele țări.

Beijingul vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă, dar Taiwanul democratic se vede pe sine ca un stat suveran. SUA s-au exprimat din ce în ce mai mult cu privire la angajamentul său de a apăra insulă.

Biden a spus luna trecută că SUA ar apăra Taiwan dacă China ar ataca, într-o aparentă abatere de la o poziție de „ambiguitate strategică” de lungă durată a Statelor Unite ale Americii, care a făcut ca Washingtonul să fie în mod deliberat vag cu privire la ceea ce ar face de fapt. De asemenea, erau de așteptat să fie discutate chestiuni precum securitatea cibernetică, comerțul și neproliferarea nucleară.

Pe de altă parte vă aducem aminte faptul că relațiile dintre China și SUA sunt tensionate încă din mandatul fostului președinte Donald Trump care a început un război comercial cu țara comunistă. Războiul comercial a ajuns la un nivel atât de mare încât firmelor americane le-a fost interzisă colaborarea cu firmele chinezești. Un exemplu în acest este momentul în care compania Google a anunțat că va înceta colaborarea cu firma chineză Huawei. Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare Android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`