La o lună și două săptămâni de când au început cercetările arheologice în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au fost descoperite aproximativ 700 de schelete umane
Marți, 31 octombrie 2023, s-au încheiat săpăturile, iar scheletele umane urmează să fie cercetate antropologic. Acestea au fost descoperite în zece gropi comune și cel mai probabil sunt ale soldaților germani din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Au fost descoperite aproximativ 700 de schelete umane în Copou
Descoperirea s-a făcut în urmă cu o lună și două săptămâni, în timpul săpăturilor pentru construirea unui nou cămin studențesc în complexul Titu Maiorescu, în spatele cantinei. De la o zi la alta se găseau tot mai multe schelete umane, iar numărul final a ajuns la aproximativ 700.
Ieri (n.r. – 31 octombrie) s-au încheiat săpăturile arheologice, iar osemintele urmează să fie cercetate antropologic.
„Au fost descoperite aproximativ 670-700 de schelete umane în 10 gropi comune. Nu sunt urme de violență pe schelete, care pot proveni din spitalele de campanie. Este posibilă extinderea cercetărilor”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a deschis un dosar penal
Încă de la mijlocul lunii septembrie, arheologii au săpat în locul respectiv și au tot găsit schelete umane, dar și anumite obiecte, cum ar fi tăblițele unor soldați germani.
De reamintit faptul că, în urmă cu peste un deceniu, trupurile a zeci de soldați germani, combatanți în cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost găsite în gropile comune ce au fost descoperite chiar în spatele cantinei „Titu Maiorescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a deschis un dosar penal, în urmă cu aproximativ două luni, în privința osemintelor descoperite în zona Copou și îi revine sarcina de a afla cum au murit oamenii din cele zece gropi comune și în ce împrejurări.
Prim-procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu Ichim declară pentru reporterii BZI faptul că o parte din scheletele umane descoperite sunt ale soldaților germani, dar câteva sute dintre acestea nu se știe ale cui sunt.
„Dosarul este deschis de aproximativ două luni. O parte din scheletele umane sunt ale soldaților germani, dar câteva sute nu știm ce sunt. De asta lăsăm puțin timp, pentru a stabili și să ieșim cu informații concrete. Acolo trebuie curățată zona de oase pentru a se putea reia construcția căminului studențesc”, declară prim-procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu Ichim în legătură cu cele aproximativ 700 de scheletele umane descoperite.