Prima pagină » National » S-a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România. Proiectul valorează 65 de milioane de euro
S-a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România. Proiectul valorează 65 de milioane de euro

S-a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România. Proiectul valorează 65 de milioane de euro

21 iun. 2024, 10:20,
BZI.ro, în National

S-a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România. Investitorul israelian Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen au inaugurat la Părău, județul Brașov, un parc fotovoltaic cu panouri solare care se mișcă după soare. Proiectul valorează 65 de milioane de euro.

S-a inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România

La Brașov a fost inaugurat parcul solar de la Părău. Cu o suprafață de 113 hectare și un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul va produce energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere.

„Parcul solar de la Părău este cel mai mare parc cu trackere din România, mecanism care permite panourilor să își schimbe poziția în funcție de soare. Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea.“, a declarat Andrei Manea, Director Executiv RPIA.

Au apărut schimbări și în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

Prima centrală fotovoltaică pe apă

A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.

„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajarii prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării.

Este un proiect pilot care credem că își va dovedi eficientă și ne dorim să fie replicat.Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde.”, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo.

Panourile fotovoltaice pe apă, inaugurate recent pe Lacul Grebla, au o serie de avantaje:

Utilizarea optimă a spațiului: prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Grebla, se maximizează eficientă utilizării terenului;

Instalare simplificată: comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă și mai rentabilă;

Creșterea eficienței panourilor: reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață;

Aliniament strategic: acest proiect susține angajamentul Grupului Evryo de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *