Prima pagină » Local » S-a găsit teren pentru Penitenciarul Iași. Acesta poate fi mutat în comuna Holboca. Iată primele detalii despre noul amplasament (EXCLUSIV)
S-a găsit teren pentru Penitenciarul Iași. Acesta poate fi mutat în comuna Holboca. Iată primele detalii despre noul amplasament (EXCLUSIV)

S-a găsit teren pentru Penitenciarul Iași. Acesta poate fi mutat în comuna Holboca. Iată primele detalii despre noul amplasament (EXCLUSIV)

11 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Penitenciarul Iași ar putea fi mutat în comuna Holboca, în zona metropolitană a municipiului. Comisia formată din aleși locali și șefi ai Executivului Primăriei s-a întâlnit ieri cu reprezentanții penitenciarului din Copou pentru a discuta despre mutarea închisorii din cea mai cunoscută zonă a orașului. Mai multe instituții din Iași și-au dat mâna pentru a căuta soluții legate de mutarea pușcăriei în afara orașului

Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași ar urma să fie mutat din zona Copou. Șefii Primăriei Iași au decis să discute cu Ministerul Justiției pentru găsirea unei soluții care să ducă la mutarea în afara orașului a pușcăriei din strada Doctor Vicol. Ieri, 10 ianuarie 2022, a avut loc o primă întâlnire a comisiei de la nivelul Primăriei constituită la ultima ședință de Consiliu Local. Comisia a decis să înceapă negocierile cu Ministerul Justiției pentru găsirea unei soluții privind mutarea Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași. Comisia este formată din viceprimarul Daniel Juravle (PNL), consilierii locali Iulian Nicolau (USR), Bogdan Crucianu (PSD), Camelia Ciornia (PMP), dar și primarul Mihai Chirica și Petru Movilă, city-managerul municipiului Iași. La discuții a fost prezent și comisarul şef de poliție penitenciară Marian Pompiliu Dima, șeful închisorii din dealul Copoului.

Penitenciarul Iași poate fi mutat în afara orașului

Primarul Mihai Chirica a menționat că întâlnirea a vizat primele discuții referitoare la mutarea penitenciarului din zona cartierului Copou.

”A fost o primă discuție a comisiei unde am vrut să încredințăm faptul că nu vorbim de o opoziție subiectivă, ci de o mai veche traumă a orașului nostru. Prin aceasta am dorit să arătăm că este nevoie să-l mutăm în afara orașului. Avem nevoie și de confirmarea celor de la Penitenciarul Iași pentru un astfel de plan de relocare”, a menționat primarul Mihai Chirica.

La finalul anului 2021, Consiliul Local a discutat despre proiectul de extindere a pușcăriei, proiect care însă a fost respins de aleșii orașului. Edilul a arătat că pe locul Penitenciarului din strada Doctor Vicol ar urma să apară un parc.

Discuții la comuna Holboca pentru un teren destinat pușcăriei

Primarul Mihai Chirica a menționat că a discutat și cu alte autorități ieșene despre relocarea Penitenciarului din zona Copou. Dacă decizia de mutare va fi dusă până la capăt, noul penitenciar ar putea fi ridicat în comuna Holboca. De altfel, reprezentanții închisorii au arătat că în cazul în care instituția va fi mutată, timpii de aducere a persoanelor private de libertate la instanțele din Iași ar fi mult mai mare.

”Noi trebuie să colaborăm cu toată lumea, nu trebuie să lăsăm totul în sarcina Penitenciarului. De altfel, am trimis o adresă și către Consiliul Județean Iași pentru o colaborare și vom trimite către comuna Holboca, pentru identificarea unui teren pe care acesta ar putea fi relocat”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Deși, Penitenciarul Iași are proiect de extindere cu un nou corp care poate adăposti circa 600 de deținuți, consilierii locali s-au arătat împotrivă.
Pe de altă parte, Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca, a arătat că încă nu a primit vreo adresă în acest sens, dar că este deschis la discuții.

”Nu am primit încă vreo adresă legată de acest lucru. Nu știu nici de cât teren ar avea ei nevoie. Așteptăm comunicarea de la Iași și apoi vom lua o decizie. Probabil vor trimite adrese și la alte comune”, a spus primarul comunei Holboca.

Condiții pentru mutarea Penitenciarului Iași în afara orașului

La discuții a fost prezent și city managerul Petru Movilă. Acesta a arătat că se impune relocarea Penitenciarului Iași, însă trebuie îndeplinite anumite condiții.

”Conducerea Primăriei Iași vrea să rezolve problema existentă la Penitenciar, în sensul în care ieșenii și orașul să nu aibă de suferit în nici un fel. Dar, în același timp, trebuie să avem în vedere și condițiile normale de detenție, condiții impuse de legile europene în vigoare. Se vede foarte clar responsabilitatea Primăriei Iași de a se implica, chiar și în condițiile în care guvernele României, după 2012, atunci când au semnat documentele internaționale privind îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, nu au consultat nici măcar de principiu municipalitatea și locuitorii orașului. Responsabilitatea ieșenilor se vede foarte clar prin dorința de soluționare pozitivă, în condițiile în care extinderea penitenciarului este o strategie europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție”, a menționat Petru Movilă, city managerul municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *