Prima pagină » Economic Local » S-a dublat suprafața irigată în județul Iași, în ultima săptămână. Fermierii sunt disperați. „Avem nevoie de apă”
S-a dublat suprafața irigată în județul Iași, în ultima săptămână. Fermierii sunt disperați. „Avem nevoie de apă”

S-a dublat suprafața irigată în județul Iași, în ultima săptămână. Fermierii sunt disperați. „Avem nevoie de apă”

21 iun. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

S-a dublat suprafața irigată în județul în Iași, în ultima săptămână, din cauza secetei. Agricultorii din județ care au nevoie în acest an de apa furnizată de ANIF mai pot semna contractele pentru campania de irigații

Seceta face ravagii în județul Iași, iar fermierii irigă suprafețe însemnate de teren agricol. În ultimele două săptămâni s-a dublat suprafața irigată în județ, potrivit datelor furnizate de Agenția de Îmbunătățiri Funciare, Filiala Iași. Astfel, dacă fermierii din județ irigau 4.700 de hectare în urmă cu două săptămâni, acum se irigă 10.000 de hectare.

„La nivelul județului Iași suprafața viabilă amenajată cu lucrări de irigații este de 42.932 de hectare. Filiala ANIF Iași are încheiate, până în momentul de față, un număr de 57 de contracte pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate cu FOUAI/OUAI și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată este de 31.993 de hectare iar cea irigată până la această dată, 10.219 hectare”, susține Marius Șerban Horea, directorul ANIF Iași.

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI). Fermierii din Iași primesc gratuit apa pentru irigații.

S-a dublat suprafața irigată în județul Iași, în ultimele două săptămâni

Fermierii din Iași sunt disperați din cauza secetei. Aceștia spun că vor fi probleme la culturile de primăvară iar producția va fi diminuată.

„Avem nevoie de apă. Nu a plouat cât a trebuit și pământul se usucă. Vor fi probleme la porumb și la floarea soarelui. În unele zone nu a crescut aproape deloc. Sigur vor vor fi probleme când recoltăm”, susține Ionuț Rusu, fermier care administrează 200 de hectare de teren agricol.

Seceta s-a instalat în județul Iași de la începutul acestui an iar fermierii au preconizat că vor fi probleme cu producția. Seceta a făcut ravagii în județul Iași și în zona Moldovei, în ultimii ani. Fermierii din Iași au înregistrat pierderi financiare majore din cauza secetei extreme din anul 2020, fiind afectate mai ales culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui. Seceta a calamitat peste 100.000 de hectare cu grâu, porumb sau rapiță, din județul Iași. Chiar dacă fermierii au protestat în fața Prefecturii, în anul 2021, nu au primit ajutoarele financiare promise.

Sistemul de irigații din Iași va fi modernizat

În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații, din Iași. Lucrările sunt aproape de final la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni. SPA Nord Soloneț este o altă stație unde vor începe lucrările, care deservește aproape 7.000 de hectare. Valoarea totală a investiției în amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni, unde sunt cele 3 stații SPA, este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *