Centrul Regional HIV SIDA, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iași prin medicii și psihologii care luptă alături de pacienții cu această patologie, se confruntă și gestionează efectele îngrijorătoare ale trecerii prin pandemia COVID-19.
Din nefericire, din cauza reticentei populaţiei de a se prezenta în triajul spitalului, în momentul apariției oricărui dezechilibru în homeostazia organismului, am constatat un factor deosebit de îngrijorător: s-a dublat numărul pacienților nou diagnosticați cu patologia HIV-SIDA în cadrul centrului nostru.
Dr. Florin Roșu: „Cifrele ne înverșunează lupta și ne face să gândim noi strategii de abordare”
Cifrele ne înverșunează lupta și ne face să gândim noi strategii de abordare și ajutor pentru pacientul seropozitiv nou.
În plus, dacă în urmă cu doi ani puteam vorbi de o vârstă minimă de infectare de 21 de ani, astăzi avem înregistrați pacienți care abia au trecut de 18 ani iar cea mai mare parte dintre aceștia au vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.
Dacă din punct de vedere al tratamentului, centrul nostru dispune de cele mai noi molecule, iar profesioniștii cu experiență de peste 20 ani, sunt la curent cu noutățile din această ramură medicală, partea psihologică reprezintă, deopotrivă, o provocare continua și o nevoie permanentă de schimbare, o schimbare adaptată nevoilor pacientului, vârstei, contextului social și emoţional al acestuia.
Ce caracterizează, în linii mari această categorie de pacienți 19-24 de ani
– dinamica de familie: fie pornită dintr-o autoritate exacerbată, a figurilor parentale, rigiditate în educație, simtintu-se neînțeleși, fie, la extrema cealaltă, o libertate fără limite sănătoase oferită de părinți;
– viață socială de tip club;
– anturaj deschis la consum de substanțe interzise, alcool;
Ce i-a adus la medic, la Centrul Regional HIV SIDA?
– alte afecțiuni, care, prin specificitate impuneau testare HIV-SIDA
Cum îi ajutăm?
În cadrul Centrului Regional HIV SIDA găsesc alinare și înțelegere vis a vis de situația în care se află. Psihologii noștri dar și personalul medical știu că acești pacienți caută în ei nu doar medicul curant sau psihologul autorizat, ci un părinte, un prieten, un om care îi ascultă fără să îi judece și îi ajută.
Strategia echipei noastre are la bază o idee clară:
„Ce a fost nu mai poate fi schimbat, hai să vedem ce putem face de aici încolo!”
Echipa de psihologi specializați pe nevoile acestei patologii au schimbat modul de abordare a noilor pacienți. Dacă aprofundarea tiparelor făcea parte din structura terapeutică ,acum, terapie psihologică urmărește alt scop principal: este vorba de conștientizarea aderenței la tratament și cunoașterea evoluției și transmiterii bolii.
În aceste sens, s-a elaborat fișa de consiliere a pacientului, document în care, dataliat și pe categorii, se prezintă specificul infecției HIV, modalitățile de transmitere și prevenție:
– ce înseamnă un test pozitiv;
– de ce e important să fim supravegheaţi permanent, fără sincope, de către medicul curant;
– de ce este nevoie de consiliere psihologică;
– responsabilizarea persoanei;
– cum se poate preveni și rolul pe care îl are transmiterea HIV la alte persoane;
Pe aceastp cale, managerul Florin Roșu transmite că implicarea noastră are nevoie de sprijin din partea societății, a autorităților cu rol în luarea deciziilor. Suntem încă o societate în care sexualitatea este un subiect tabu însă repercusiunile lipsei de informare sau a informării superficiale, greşit gândite, se traduce în acest număr al creşterii cazurilor de infectare HIV în rândul tinerilor, la vârsta la care ar trebuie să se bucure de viață, nu să lupte pentru ea și este doar una din problemele grave ale lipsei educației sexuale.