Prima pagină » Economic Local » S-a dublat numărul insolvențelor din Iași. Afacerile din comerț și industrie au pierderi financiare semnificative
S-a dublat numărul insolvențelor din Iași. Afacerile din comerț și industrie au pierderi financiare semnificative

S-a dublat numărul insolvențelor din Iași. Afacerile din comerț și industrie au pierderi financiare semnificative

10 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

S-a dublat numărul insolvențelor din Iași în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iașul este pe locul 5, la nivel național, ca număr de firme și PFA-uri intrate în insolvență

A crescut cu aproape 50 la sută numărul insolvențelor înregistrate în Iași, în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele statistice furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) Iași arată că numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) din Iași, intrate în insolvență, este în creștere, începând cu anul 2021 și până în prezent.

Ultimele statistici arată că în perioada ianuarie-martie 2022 au fost înregistrate 64 de insolvențe, iar, în aceeași perioadă din 2021, un număr de 44 de firme din județ erau în această situație. În topul județelor din țară unde s-au înregistrat insolvențe se află București, Cluj, Bihor, Timiș și Iași.
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe a fost în rândul firmelor cu activități în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor, construcții și industrie.

S-a dublat numărul insolvențelor din Iași în ultimul trimestru din 2022

Specialiștii spun că a crescut numărul insolvențelor, din cauză că patronii se confruntă cu probleme financiare acumulate în ultimii ani. Procedura insolvenței este declanșată în cazul în care o societate comercială sau un antreprenor întâmpină dificultăți financiare sau nu își poate plăti datoriile. Există proceduri specifice pentru a soluționa situația prin implicarea tuturor creditorilor (părților cărora li se datorează bani) și insolvența poate fi declanșată atât de antreprenor, cât și de unul dintre creditori. Dacă societatea comercială poate fi salvată sau activitatea economică este viabilă, datoriile acesteia pot fi restructurate (de obicei cu acordul creditorilor).

Această procedură are drept obiectiv protejarea societății comerciale și păstrarea locurilor de muncă. În cazul în care activitatea economică nu poate fi salvată, societatea comercială trebuie lichidată și intră în faliment. Potrivit specialiștilor din domeniu, cele mai multe afaceri care intră în insolvență ajung la faliment. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare cum o tânără a fost umilită de către angajații Registrului Comerțului Iași.

A crescut numărul de suspendări, dizolvări și radieri ale firmelor din Iași

În ceea ce privește numărul de înmatriculări de firme noi, datele furnizate de Registrul Comerțului Iași arată o scădere. Dacă în primul trimestru din 2021 ieșenii au înregistrat 1.664 de firme noi, în perioada similară 2022 au fost înregistrate 1.477 de înmatriculări noi. Tendința de scădere a înmatriculărilor de firme noi a început din anul 2020, în primul an de pandemie. Problemele financiare cu care se confruntă patronii din Iași în continuare a generat creșterea numărului de suspendări, dizolvări, radieri ale firmelor. Astfel, în primul trimestru din 2021, au suspendat activitatea 136 de firme din Iași, iar în primul trimestru din 2022, un număr de 168 de companii sunt înregistrate la Registrul Comerțului ca fiind suspendate.

De asemenea, alte 342 de firme au fost dizolvate în perioada ianuarie-martie 2022 și 323 în aceeași perioadă a anului trecut. Ieșenii au radiat 718 firme în perioada ianuarie-martie 2022 și 598 de companii în aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii din Iași susțin că s-a dublat numărul insolvențelor și din cauza problemelor financiare apărute din cauza pandemiei COVID-19, iar numărul lor ar putea crește în următoarea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *