S-a dublat numărul de donatori de sânge la Iași. Motivați de suma de 500 lei promisă donatorilor de primarul Mihai Chirica, ieșenii s-au prezentat în număr mare la CRTS. În ulimele 3 luni, media zilnică a donatorilor de sânge a fost de 30 de persoane
S-a dublat numărul de donatori de sânge la Iași. Ieri, 75 de ieșeni s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona cantitatea de 450 de ml de sânge. Creșterea bruscă a numărului de donatori a coincis cu anunțul făcut de primarul Mihai Chirica joi, într-o conferință de presă. Atunci, Mihai Chirica a anunțat că fiecare donator de sânge va fi remunerat cu 500 de lei. După ședința Consiliului Local organizată la final de săptămână, s-a decis că donatorii de sânge vor primi 7 bonuri de masă și numai donatorii de plasmă hiperimună vor primi 500 de lei.
Spitalele din Iași, nevoite să amâne intervențiile chirurgicale din cauza lipsei donatorilor de sânge
De vineri, angajații CRTS din Iași au asistat la o dublare a numărului de donatori de sânge. În ultima zi a săptămânii trecute, 76 de ieșeni au mers să doneze sânge, iar ieri, 75. Din luna martie, media zilnică de donatori de sânge a fost de 30 de persoane. În unele zile, așa cum a precizat șefa centrului dr. Lavinia Scripcaru, s-au prezentat 15-20 de ieșeni. Numărul insuficient de donatori a făcut ca stocurile de sânge să se epuizeze, medicii din spitalele din Iași au fost nevoiți să temporizeze intervențiile chirurgicale. Ca un răspuns la strigătul disperat al sistemului medical ieșean, Mihai Chirica a anunțat inițial că fiecare donator va primi 500 de lei. După ședința Consiliului Local, s-a stabilit că aceștia vor primi doar 7 bonuri de masă.
În 4 luni de zile, la CRTS s-au prezentat doar 10 donatori de plasmă, din peste 1.500 de pacienți vindecați de COVID-19
Pacienții vindecați de COVID-19 pot dona plasmă hiperimună la CRTS Iași pentru suma de 500 de lei. De la începutul pandemiei de COVID-19, doar 5 donatori de plasmă din 10 prezentanți au fost eligibili pentru donare. Un număr insuficient dacă ne gândim că la Iași au fost vindecați peste 1.500 de pacienți de coronavirus. Pentru a încuraja donarea de plasmă hiperimună, autoritățile au suplimentat bugetul local cu suma de 500.000.00 lei la Capitolul Asigurări și asistență socială.
„Donarea de plasmă este esențială pentru supraviețuirea multor pacienți care au nevoie de transfuzii. Cunoscut sub denumirea de plasmafereză, acest proces salvează vieți, iar cererea este întotdeauna mare. În perioada stării de urgență, cât și pe perioada stării de alertă, la nivelul Municipiului Iași s-a constatat o diminuare vizibilă a cantității de sânge și plasmă donate, fără de care nu se pot efectua operații și tratamente pacienților aflați într-o stare de sănătate critică”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Ieșenii vindecați de coronavirus au promis că se vor prezenta la donare, dar nu au mai fost de găsit
Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași în data de 9 aprilie. Aparatul recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus. Ulterior, plasma este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată se încadrează în parametrii necesari pentru a putea fi donată, aceasta este transferată la un pacient diagnosticat cu coronavirus aflat în stare gravă, internat la secția de Terapie Intensivă. La nivel mondial, procedura s-a dovedit a fi extrem de benefică în tratamentul pacienților cu coronavirus.
Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la CRTS pentru donare. Așa cum susțin reprezentanții CRTS Iași, ieșenii nu sunt foarte doritori în a dona plasma hiperimună pentru pacienții cu COVID-19. Aceștia au povestit de nenumărate rânduri că au avut pacienți care au promis că se prezintă la centru și ulterior nu au mai fost de găsit. Alții au refuzat categoric, din frica de a nu se îmbolnăvi din nou. Poate suma de 500 de lei oferită de către autorități donatorilor de plasmă va contribui la creșterea numărului de persoane interesate de donare.