Prima pagină » Economic Local » S-a dublat în ultima săptămână suprafața de terenuri agricole pentru care fermierii din Iași cer subvenții
S-a dublat în ultima săptămână suprafața de terenuri agricole pentru care fermierii din Iași cer subvenții

S-a dublat în ultima săptămână suprafața de terenuri agricole pentru care fermierii din Iași cer subvenții

02 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

S-a dublat în ultima săptămână suprafața cu terenuri agricole pentru care fermierii din Iași au depus cereri la APIA prin care solicită subvenții. În ultima lună au fost depuse 7.625 de cereri pentru 31.148 de hectare

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a primit de la fermieri în ultima săptămână cereri pentru o suprafață cu terenuri agricole dublă față de săptămâna anterioară. Astfel, în perioada 1 martie-1 aprilie 2022, în cadrul ”Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată” APIA a primit 7.625 de cereri pentru 31.148 de hectare. În urmă cu o săptămână erau depuse 4.984 de cereri prin care se solicitau subvenții pentru 15.590 de hectare. Completarea ”Cererilor Unice de Plată” se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro. Fermierii din Iași vor completa o singură ”Cerere Unică de Plată”, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.

Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată și modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificat de înregistrare la ONRC/ certificat de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice către Centrele județene și locale ale APIA de care aparțin fermierii.

Suprafața solicitată la plată poate fi dublă în următoarea săptămână

Dacă fermierii din Iași vor depune la fel de multe cereri ca până acum, suprafața solicitată la plată se poate dubla. Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției. Fermierii din Iași care solicită subvenții trebuie să verifice, împreună cu Primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită Primăriei să transmită la APIA adeverința.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii Unice de Plată. Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/Oficiul Județean pentru Zootehnie. În conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2022, ”Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată” se va încheia la data de 16 mai 2022. La nivel național au fost depuse 331.398 de cereri pentru o suprafață de 1.873.100,60 hectare. Doar fermierii din Iași care au depus cererile unice pot solicita de la APIA adeverințele pentru credite.

APIA plătește în continuare Ajutorul național tranzitoriu

APIA Iași se află în plin proces de plată a ajutorului național tranzitoriu. Agricultorii din Iași, care au teren arabil, au încasat 2.528.172 de lei. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) plătit cultivatorilor de sfeclă din Iași este în valoare de 329.506 lei. În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru specia bovine-sector lapte, APIA a plătit 1.613.563 de lei, pentru sectorul caprine, 117.641 de lei și ovine, 908.739 de lei. Plățile la ajutoarele naționale tranzitorii, la fel ca celelalte sume pentru măsurile gestionate de APIA, sunt efectuate în ordinea emiterii deciziilor de plată și intrării acestora în sistemul de contabilitate a Agenției, nu în ordine alfabetică sau în ordinea județelor. În această perioadă, APIA se află în plin proces de plată a ANT-urilor, vegetal și zootehnie.

Noi plăți vor fi făcute săptămâna viitoare. De asemenea, specialiștii APIA se așteaptă ca suprafața solicitată la plată să se dubleze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`