Prima pagină » Economic Local » S-a descoperit cauza morții peștilor din râul Jijia de pe raza comunei Victoria. Zona este supravegheată în continuare

S-a descoperit cauza morții peștilor din râul Jijia de pe raza comunei Victoria. Zona este supravegheată în continuare

23 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Autoritățile din Iași au stabilit motivul mortalității piscicole din comuna Victoria. Peștii au murit din cauza ploilor abundente înregistrate după o perioadă cu temperaturi ridicate. Neregulile au fost semnalate de localnici la începutul lunii septembrie 2023

Peștii din Jijia, comuna Victoria, au murit din cauza ploilor abundente înregistrate după o perioadă cu temperaturi ridicate. Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală (ABA) arată că nu a fost vorba de o poluare în ceea ce privește situația semnalată de localnicii din zonă.

„Reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor lași, împreună cu cei de la UAT Victoria, județul Iași, au verificat albia veche a râului Jijia pe sectorul cuprins între Pod DN 24 Cotu Morii – pod Victoria Moara Veche, continuând spre Pod Victoria Bulgaria, ca urmare a unei sesizări privind mortalitatea piscicolă. S-a constatat că, după o perioadă caniculară, urmată de ploi abundente și răcirea vremii, tot sectorul verificat prezenta încărcare în suspensii (mâl), având o culoare negricioasă și miros specific de mal, iar pe zona Pod Victoria Moara Veche – Pod Victoria Bulgaria a fost identificat fenomenul de mortalitate piscicolă (exemplare de specii locale de mici dimensiuni)”, se arată în răspunsul primit de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Brut-Bârlad.

Un dezastru ecologic a apărut și pe lacul Ciurbești în urmă cu câteva luni.

Autoritățile din Iași au stabilit cauza mortalității piscicole din comuna Victoria

Autoritățile din Iași au dispus măsura colectării și distrugerii peștilor morți.

„Ca urmare a celor constatate s-a trasat măsura ca UAT Victoria să colecteze peștele mort din albia veche a râului Jijia, în vederea distrugerii de către o firmă specializată, urmând ca zona să fie în continuare supravegheată. Acest fenomen de mortalitate piscicolă în zona UAT Victoria a fost cauzat de schimbarea bruscă de temperatură, ca urmare a ploilor abundente înregistrate după o perioadă cu temperaturi ridicate. Fenomenul de mortalitate piscicolă nu s-a mai repetat”, se mai arată în răspunsul primit de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Brut-Bârlad.

Nu a fost niciun episod de poluare în comuna Victoria

Localnicii din comuna Victoria erau disperați la începutul lunii septembrie 2023 pentru că, de câteva zile, apa din râul Jijia era de culoare neagră, sute de pești morți pluteau ori erau pe maluri, iar mirosul era insuportabil. Aceștia susțineau că niciodată nu au mai văzut o situație atât de gravă.

După ce autoritățile din Iași au stabilit că peștii au murit din cauza schimbărilor bruște de temperatură și au dispus măsuri, iar acestea au fost respectate, în zonă nu au mai apărut probleme.

Comentarii
  • Un studiu de inalta clasa si concluzia pe masura: pestii s-au inecat dupa ce au tremurat putin de frig!

  • A mai fost situatia aceasta in zona. S-a spus atunci ca pestii s-au asfixiat din lipsa de oxigen din apa. Apa nefiind curgatoare s-a transformat intr-o balta toxica. De asta toate fantanile au apa nepotabila. Apa din jijia care nu curge este folosita la irigat gradini, solarii. Sa verifice institutiile de profil si sa publice cantitatea de nitriti din legumele vandute in piata. De ce nu este curgatoare? Probabil implica costuri, dar trebuie sa fie eliminata balta bahlita, toxica cu mirosuri insuportabile,ce pune in pericol viata locuitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024