Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” și Primăria Municipiului Iași, invită publicul să participe la Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, desfășurat în perioada 19 – 22 decembrie 2024, în Piața Unirii din Iaşi
Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari aduce tradiția în Piața Unirii din Iași
Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari reunește 25 de meșteri populari din Moldova și alte regiuni ale României, alături de invitați speciali din Republica Moldova.
Vizitatorii târgului vor putea descoperi și achiziționa obiecte autentice și daruri tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă, realizate în diverse domenii meșteșugărești: port popular, pictură de icoane, olărit, cioplituri în lemn, împletituri din fibre vegetale, țesături, pielărit și multe altele.
„Vă invităm să ne bucurăm împreună de prezența acestor valoroși creatori populari și să continuăm tradiția frumoaselor noastre obiceiuri din cea mai însemnată perioadă de sărbătoare românească a anului”, a declarat Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Invitați speciali și momente artistice
Printre invitații speciali ai acestei ediții se numără reprezentanți ai Centrului de Informare Turistică din Ungheni – Republica Moldova și ai Centrului de meșteșuguri „Covorul dorului” din Sărata Veche, Fălești – Republica Moldova.
Deschiderea oficială a târgului va avea loc mâine, 19 decembrie 2024, la ora 14:30, și va include un program artistic susținut de elevii Palatului Copiilor din Iași și de grupul de dansatori ai Căminului Cultural din comuna Scânteia, județul Iași. Atmosfera de sărbătoare va fi completată de colinde, cântece și dansuri populare specifice sărbătorilor de iarnă.
„Meșterii populari doresc să aducă un strop de bucurie și de speranță ieșenilor, precum și turiștilor care ajung în această perioadă la Iași, expunând obiecte tradiționale lucrate cu dragoste și trudă. Nu vor lipsi, desigur, demonstrațiile meșteșugărești și atelierele de creație interactive”, spune Silvia Cozmîncă, preşedinta Asociaţiei „ART – Meşteşugurile Prutului”.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Dialog Pentru Dezvoltare (ADD) Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (A.S.I.M.), GAL Stejarii Argintii (Iași); Palatul Copiilor Iași; Căminul Cultural al comunei Scânteia, județul Iași. Scopul comun al organizatorilor și partenerilor este acela de a păstra vii tradițiile românești.
Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari poate fi vizitat zilnic între 10:00 și 18:00, oferind astfel suficient timp pentru ca publicul să se bucure de exponatele unice și de atmosfera festivă.
Tot în această perioadă, la Palatul Culturii din Iaşi poate fi vizitată expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”. Aceasta aduce în prim-plan datinile care marchează sfârșitul de an și oferă o perspectivă asupra semnificațiilor simbolice care definesc sărbătorile de iarnă. Vizitatorii au ocazia să exploreze o colecție impresionantă de măști tradiționale, elemente esențiale ale alaiurilor, de Anul Nou, din Moldova. Unul dintre punctele centrale ale expoziției este reprezentarea măștilor umane, obiecte ritualice încărcate de simbolism. Măștile de moșnegi și babe, expuse în cadrul expoziției, reflectă starea liminală a omului și simbolizează comuniunea dintre vii și morți. Expoziția include și măști de căldărari și căldărărițe, dar și alte figuri umane, toate având o legătură profundă cu tradițiile agrariene, cultul morților și ciclicitatea timpului.
Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, organizat în perioada 19 – 22 decembrie 2024, în Piața Unirii din Iași, este mai mult decât un simplu eveniment cultural, este o oportunitate de a aduce tradițiile mai aproape de sufletul ieșenilor și al turiștilor.