Prima pagină » Local » S-a deschis șantierul care leagă Iașul de Holboca! Primarul Mihai Chirica se așteaptă la probleme cu constructorul Conest SA – FOTO/VIDEO

S-a deschis șantierul care leagă Iașul de Holboca! Primarul Mihai Chirica se așteaptă la probleme cu constructorul Conest SA – FOTO/VIDEO

25 iul. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Local

S-a deschis șantierul care leagă Iașul de Holboca. Primarul Mihai Chirica speră ca lucrările să fie finalizate în 18 luni, cu 10 luni mai devreme decât înțelegerea din contract. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 10 milioane de euro. Traficul rutier va fi blocat.

S-a deschis șantierul care leagă Iașul de Holboca. În cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a deschis oficial lucrările de pe tronsonul care va lega muncipiul Iași de comuna Holboca. Principala lucrare constă în reabilitarea liniei de tramvai. Proiectul a fost suspendat încă din 2019. Însă, finanțarea europeană a fost deblocată recent, după intrarea lui Mihai Chirica în PNL.

„Este primul succes al parteneriatului politic. Acest proiect a fost deblocat recent și, în mai puțin de o lună, ne-am apucat de treabă, așa ca să le facem în ciudă celor care voiau pe acest traseu să punem autobuze. Vom pune tramvaie, așa cum m-am înțeles și cu ministrul mediului Costel Alexe. Transportul electric este singurul transport ecologic de pe planetă și este inuman să-i condamnăm pe cei din comuna Holboca la un transport neecologic. Acest proiect a demarat astăzi (ieri – n.r.), așa cum vedeți”, a precizat primarul.

S-a deschis șantierul care leagă Iașul de Holboca, dar primarul este sceptic în ceea ce privește seriozitatea constructorului Conest

Valoarea contractului de lucrări este de 45 milioane lei, fără TVA, aproape 10 milioane de euro. Licitația a fost câștigată de către Conest SA, firma de casă a primăriei, condusă de afaceristul Viorel Cozma, și Mari Vila Com SRL, din București. Primarul Mihai Chirica a anunțat că o să aibă probleme cu constructorul pe perioada execuției lucrărilor. Chiar și așa, speră ca termenul de finalizare să fie redus la 18 luni.

„Vom aduce o gură de aer locuitorilor din comuna Holboca. Vrem să aducem termenul la 18 luni, așa cum am negociat cu constructorul. Patru tramvaie noi vor circula doar pe traseul Holboca. Sunt 18.000 de oameni din comuna Holboca care au nevoie de ajutorul nostru. Sigur vor fi probleme, ca de obicei, o să începem să avem scandalurile tipice cu constructorul, că nu suntem prea mulțumiți, dar speranța noastră este să le ducem la bun sfârșit în condițiile cele mai bune, de calitate”, a adăugat Mihai Chirica.

Proiectul prevede modernizarea căii de rulare pe o lungime de 2,6 kilometri și reabilitarea podului Ciurchi II

Calea dublă de rulare vizată pentru modernizare are o lungime de 2,4 kilometri. Contractul prevede și reabilitarea trotuarelor pe o suprafață de aproape 1 hectar și a spațiilor verzi pe o suprafață de 1.775 metri pătrați. Constructorul se va ocupa și de amenajarea unui număr de opt stații de tramvai spre limita cu comuna Holboca.

„Contextul în care se va realiza proiectul de investiții este determinat de analizarea aspectelor economice, sociale și demografice. Contextul economic în care se va implementa proiectul este caracterizat de deschiderea municipiului către dezvoltare economică, dat fiind faptul că Municipiul Iași este conectat cu exteriorul prin Aeroportul Internațional, prin căile feroviare și prinicipalele căi rutiere (DN 24 și DN28). Necesitatea și oportunitatea prezentului proiect de investiție este justificată de starea de degradare a tronsonului analizat. Pe acest tronson nu sunt asigurate condițiile minime de siguranță a circulației, elementele constructive prezintă o stare avansată de degradare în corelare cu durata de exploatare a acestora”, se arată în caietul de sarcini. Proiectul presupune și reabilitarea podului Ciurchi II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *