S-a deschis măsura pentru tinerii fermieri care vor să acceseze 70.000 de euro. Suma este sută la sută nerambursabilă, iar cererile de finanțare pot fi depuse până pe 31 ianuarie 2024 pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)
AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.
„Se dorește ca în România să fie produse cât mai multe legume și fructe românești, să se asocieze producătorii pentru a vinde mai ușor marfa, de aceea sunt stimulați fermierii care vor să facă investiții în legumicultură, în pomicultură. Banii din această măsură sunt pentru orice tip de investiție. Statul dorește să reducă importurile de legume și fructe, să nu mai exportăm materie primă și să aducem în țară aluat congelat, de exemplu”, susține Ficu Anghel, director adjunct AFIR și director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), care gestionează 6 județe din Moldova, respectiv Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui și Neamț.
Un program derulat de AFIR care are succes la Iași este 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor.
S-a deschis măsura pentru tinerii fermieri care vor să înființeze afaceri
Ieșenii care depun proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
„Implementarea proiectului se poate face pe o durată de 5 ani, iar cei care depun proiectele pot fi și persoane care au muncit în străinătate și vor să investească aici, în țară. Se aplică aceleași reguli pentru aceștia ca pentru orice alt potențial beneficiar”, mai spune Ficu Anghel.
Tinerii fermieri au cheltuit, până în prezent, peste 7 milioane de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, iar plățile către beneficiarii fostei măsuri 6.2-Instalarea tinerilor fermieri continuă.
Ficu Anghel: „Le recomand să citească ghidul consultantului”
Specialiștii mai spun că interesul este ridicat pentru acest program datorită faptului că poate fi un start pentru tinerii care vor să devină fermieri cu afaceri de succes.
„Sunt mulți tineri care au început investițiile în agricultură prin accesarea acestei măsuri, iar apoi s-au dezvoltat și au depus proiecte tot mai mari, au achiziționat utilaje agricole și au mărit exploatațiile. Le recomand însă celor care vor să depună proiectele să o facă în perioada în care știu sigur că pot fi eligibili la finanțare, ca și punctaj. De exemplu, dacă proiectul are un punctaj de 65 de puncte, să-l depună atunci când este perioada pentru depunerea lui, altfel este respins de la finanțare, fiind vorba de mai multe praguri de finanțare. Au fost situații și în sesiunile precedente, iar unele persoane au fost nemulțumite. Regulile trebuie respectate, de aceea le recomand să citească ghidul consultantului și să fie atenți”, mai spune Ficu Anghel, director adjunct AFIR.
Astfel, pentru că s-a deschis măsura pentru tinerii fermieri, specialiștii AFIR pot oferi informații celor interesați.