Prima pagină » Eveniment-Social » S-a deschis expoziția de ciuperci comestibile și toxice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi

S-a deschis expoziția de ciuperci comestibile și toxice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi

12 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Astăzi, 12 octombrie 2024, a început expoziția de ciuperci comestibile și toxice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi. Până mâine, 13 octombrie 2024, acest eveniment va oferi vizitatorilor o oportunitate unică de a descoperi peste 100 de specii de ciuperci

Evenimentul este organizat de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi, împreună cu specialiștii din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Subcomisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii a Academiei Române – Filiala Iași. Ajuns la cea de a XI-a ediție a expoziției, acest eveniment este dedicat ciupercilor comestibile și toxice din diverse regiuni ale Moldovei, dar și din zona montană a județelor Neamț și Suceava.

„Vor fi expuse peste 100 de specii de ciuperci. Este vorba de un eveniment pe care noi îl organizăm anual, suntem la cea de a XI-a ediție de acest fel, un eveniment cu scop educativ prin intermediul căruia vrem să tragem semnale de alarmă către vizitatori, să contribuim la conștientizarea lor asupra unor riscuri la care se supun, riscuri de a face confuzii între ciuperci comestibile și ciuperci toxice”, spune Tiberius Balaeaș, șef lucrări doctor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Expoziția se remarcă printr-o diversitate impresionantă de specii, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute de publicul larg, iar altele, bine cunoscute datorită importanței lor alimentare, farmaceutice și ecologice. Pe lângă prezentarea caracteristicilor fiecărei specii, organizatorii oferă și diagnoze detaliate care vor ajuta vizitatorii să înțeleagă cum pot evita confuziile între ciupercile comestibile și cele toxice.

Riscuri și confuzii între ciuperci comestibile și ciuperci toxice la expoziția de la Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi

Un aspect important al expoziției îl constituie prevenirea intoxicării accidentale prin consumul de ciuperci toxice.

„Mulți culegători amatori de ciuperci fac adesea confuzii între ciupercile comestibile și cele toxice, bazându-se pe mituri, superstiții populare, metode empirice care nu au nicio legătură cu realitatea. Noi încercăm să îi facem să înțeleagă că întotdeauna este necesară cunoașterea foarte amănunțită a caracterelor de identificare”, a explicat Tiberius Balaeaș, șef lucrări doctor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Printre speciile prezentate la expoziție se numără și unele extrem de periculoase, precum Amanita phalloides (buretele viperei), considerată cea mai toxică ciupercă din România, al cărei consum accidental poate duce chiar și la deces. O altă pereche de specii, adesea confundate, sunt Amanita rubescens, comestibilă, și Amanita pantherina, toxică.

„Există niște caractere de identificare clare. Amanita rubescens se înroșește la baza piciorului sau atunci când rupem corpul sporifer, pe când Amanita pantherina, nu. Din păcate, mulți culegători nu cunosc aceste diferențe și consumă specii toxice”, a spus Tiberius Balaeaș, șef lucrări doctor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Evenimentul își propune să ofere vizitatorilor nu doar o experiență vizuală fascinantă, ci și o ocazie de a învăța despre pericolele legate de consumul de ciuperci necunoscute sau identificate greșit. De altfel, Tiberius Balaeaș atrage atenția asupra riscurilor implicate în achiziționarea ciupercilor de la vânzători neautorizați.

„Săptămâna trecută am întâlnit un culegător amator care vindea o specie toxică de Agaricus xanthodermus la marginea drumului. Se aseamănă foarte bine cu alte specii de Agaricus care sunt comestibile, dar este foarte periculoasă. Întotdeauna recomandăm să nu consumați decât speciile pe care le cunoașteți foarte bine, fără niciun risc de confuzie, și să evitați cumpărarea de ciuperci de la persoane care comercializează în mod ilegal astfel de ciuperci, care nu sunt autorizate, nu au avizele necesare, nu sunt verificate în niciun fel și care, așa cum v-am spus din propria experiență, uneori, vând specii toxice”, explică Tiberius Balaeaș, șef lucrări doctor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Expoziția atrage anual un număr mare de vizitatori

Expoziția atrage anual un număr mare de vizitatori, fiind un eveniment de referință pentru pasionații de natură și pentru cei interesați de biodiversitate.

„Întotdeauna expoziția atrage un număr foarte mare de vizitatori. Oamenii prezintă un interes foarte mare față de expoziție, fiind curioși și dorind să afle cât mai multe informații despre ciuperci, mai ales că mulți obișnuiesc să consume astfel de produse”, spune Tiberius Balaeaș, șef lucrări doctor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Prețul de intrare este 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri organizate, prețul este de 10 lei. Elevii beneficiază de un tarif redus, de doar 5 lei. Prin această expoziție, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi își continuă tradiția de a oferi publicului evenimente educative și informative, menite să pună în lumină bogăția naturii și importanța protejării ei.

Expoziția de ciuperci comestibile și toxice va putea fi vizitată în compartimentul de la intrarea în serele noi ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iaşi, astăzi, 12 octombrie, și mâine, 13 octombrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`