Prima pagină » Actualitate » S-a deconectat un reactor al centralei de la Cernavodă, esenţială pentru producţia de energie a României
S-a deconectat un reactor al centralei de la Cernavodă, esenţială pentru producţia de energie a României

S-a deconectat un reactor al centralei de la Cernavodă, esenţială pentru producţia de energie a României

19 iul. 2024, 23:20,
BZI.ro, în Actualitate

Situaţia de la această oră din sistemul energetic naţional este aproape de necrezut după ce deşi eolienele au mers bine vineri, pe seară s-a deconectat un reactor al centralei de la Cernavodă, esenţială pentru producţia de energie a României.

Singurul noroc al României este că de obicei consumul în weekend este mai scăzut, iar vântul a început să bată uşor în Dobrogea. Orice unitate contează în acest moment şi orice avarie suplimentară, inclusiv în regiune, poate ridica probleme majore, scrie Ziarul Financiar.

„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 19 iulie 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fără impact asupra securității nucleare. Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii, conform procedurilor aplicabile. Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare, personalului și populației. SN Nuclearelectrica SA va emite comunicat la momentul resincronizării Unității 1 la Sistemul Energetic Național”, a comunicat Nuclearelectrică pe BVB la ora 19:06. Vestea este cât se poate de rea ţinând cont de situaţia extrem de tensionată în care se află sistemul energetic local de mai bine de o săptămână.

Hidroelectrica asigură 36% din energia România, gazul, 22% iar cărbunii sunt a treia forţă din sistem

La această oră, Hidroelectrica asigură 36% din energia România, gazul, 22% iar cărbunii sunt a treia forţă din sistem, cu 20%, după ce aproape orice MW disponibil din sistemul energetic naţional a fost pornit. Situaţia din zilele acestea arată la ce risc uriaş s-a expus România după ce 34 de ani şi-a neglijat constant sistemul energetic local şi a închis unităţi fără a pune nimic în loc.

Potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, reactorul s-a oprit la ora 17:35.

În acel moment, importurile au crescut automat de la 1.300 MW la aproape 2.000 MW, compensând practic puterea pierdută de la Cernavodă.

Ulterior, importurile au scăzut până la 1.800 de MW, pe măsură ce au fost deschise capacități hidro.

Producția Hidroelectrica a urcat de la 1.200 MW la momentul deconectării reactorului, la 2.300 MW în jurul orei 19:15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *