Firma aeriană Alitalia urmează a fi substituită până în luna octombrie când o companie aeriană mai mică și cu un logo diferit îi va lua locul.
Discuțiile cu privire la cum va fi această trecere încă nu s-au încheiat, interesul fiind ca întreaga procedură să nu aducă și mai multă pagubă părților implicate.
Agonia companiei Alitaliei ajunge la sfârșit
Perioada grea prin care a trecut compania în ultimele decenii se va încheia lunile acestea când Alitalia a încetat să mai emită bilete de avion lucru care duce compania pe un drum sigur al dispariției acesteia de pe piața transporturilor aeriene.
„De fiecare dată a reușit să fie salvată, deși singurul rezultat a fost prelungirea agoniei sale”, spune Giovanni Orsina, directorul Școlii de Guvern la Universitatea LUISS din Roma.
Alitalia a fost fondată în 1946 și a fost supranumită de către italieni „săgeata înaripată”. Mai mult decât atât, din 1964 aceasta a devenit transportatorul aerian oficial al Papei.
Cea care îi va lua locul va fi compania aeriană Transporto Aero (ITA), o companie mult mai mică, ce va avea marcatori puternici diferențiatori față de precendenta.
ITA va fi complet operațională începând cu data de 15 octombrie și se va avea în vedere majorarea de capital pentru noua companie.
Care sunt cerințele UE cu privire la noua firmă?
În acest context s-au purtat discuții intense între Comisia Europeană și Roma pe subiectul repornirii a operatorului aerian ce era programată inițial în luna aprilie a acestui an. Mai mult decât atât, UE dorește ca ITA să fie independentă pentru a se evita o posibilă răspundere a companiei cu privire la miliardele de euro primite sub formă de ajutor destinate companiei Alitalia în ultimii ani.
Aceste negocieri prelungite au lăsat loc companiilor aeriene low-cost Ryanair și Wizz Air să acapareze piața rutelor interne din Italia.
O parte din angajați își vor păstra locurile de muncă
Referitor la problema angajaților companiei Alitalia s-au luat măsuri preventive în încercarea de a apăra pe cât de mult posibil interesul angajaților.
Astfel că, Ministerul Industriei a publicat un comunicat pe această temă în care specifică faptul că din cei 11.000 de angajați ai Alitaliei, 2.800 dintre aceștia vor fi angajați la ITA în acest an și încă 5.750 anul viitor.
Din nefericire, nu se știe cu exactitate cum va fi gestionată situația celorlalți angajați.
Blue Air se întoarce la Iași
Din edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, amintim că Blue Air a anunțat la începutul lunii august intenția de a-și redeschide o bază la Aeroportul Internațional Iași.
În plus, operatorul aerian va pune la dispoziție și o serie de zboruri noi în perioada următoare. Aceasta va avea o bază permanentă în Iași, începând cu vara anului 2022, planificând să opereze mai multe zboruri directe din Iași către cele mai importante destinații ale Europei, precum Londra- Heathrow, Dublin, Barcelona, Roma, Paris- Charles de Gaulle.
„Blue Air va redeschide baza de la Iași și va introduce noi curse directe către Paris, Barcelona, Roma și alte mari orașe europene. Acesta este rezultatul implicării și efortului coordonat pe care îl depun Aeroportul Iași, Consiliul Județean Iași și celelalte instituții pentru a sprijini dezvoltarea aeroportului și a deschide Iașul către noi destinații și noi oportunități”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
S-a decis noul director al Aeroportului International Iași
R.A. Aeroportul Internațional Iași are un nou director. Romeo Vatră va asigura interimatul, ocupând funcția de director general interimar. Acesta este liderul de grup al consilierilor judeţeni PNL Iași și va intra oficial pe funcţie de luni, 30 august 2021, fiind succesorul lui Vasile Stoicea care a asigurat în ultimele luni interimatul la Regia Aeroportuară.
Mandatul va fi valabil până în luna octombrie 2021, cu posibilitatea de prelungire.
De asemenea, Costel Alexe a anunțat faptul că vor urma modificări importante la Aeroportul din Iași.
„Continuăm să dezvoltăm Iașul. În ședința ordinară de astăzi (25 august 2021) am aprobat proiecte importante pentru comunitatea noastră, pentru ieșeni, pentru ca județul nostru să fie un pol de dezvoltare regională. Am adoptat scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași. Este vorba de construirea de facilități suplimentare și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iași”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.