Prima pagină » Actualitate » S-a dat startul vaccinării adolescenţilor cu serul Moderna. Imunizarea se poate realiza fără programare
S-a dat startul vaccinării adolescenţilor cu serul Moderna. Imunizarea se poate realiza fără programare

S-a dat startul vaccinării adolescenţilor cu serul Moderna. Imunizarea se poate realiza fără programare

02 aug. 2021, 09:42,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Veşti destinate adolescenților cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. De ieri, aceştia se pot fi înscrie pentru vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul Moderna, iar imunizarea începe de luni, 2 august 2021.

Înscrierea adolescenților pe platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor pe care le au părinţii sau tutorii legali.

Adolescenţii se pot vaccina cu Moderna, fără programare

Schema de vaccinare recomandată de specialişti constă în administrarea a două doze la un interval de nu mai puţin de 28 de zile.

Imunizarea copiilor se poate realiza începând de astăzi, chiar și fără o programare în platformă, prin prezentarea directă la centrele de imunizare sau la cabinetele medicilor de familie.

Campania de imunizare în rândul adolescenţilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, pe data de 23 iulie 2021, acordarea extinderii indicaţiei vaccinului Spikevax/Modernă împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12 – 17 ani, precizează CNCAV, într-un comunicat.

Vaccinarea este gratuită şi voluntară

Vaccinarea împotriva noului coronavirus este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de imunizare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens.

Documentul poate fi semnat de unul dintre părinţi, de tutorele său reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Şeful Campaniei Naţionale de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, explica săptămâna trecută faptul că schema de vaccinare este nemodificată.

“Constă în două doze administrate la interval de 28 de zile. Schema şi modalitatea de prezentare a minorilor fiind similară cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, în sensul în care minorii este obligatoriu să primească consimţământul informat de la rudele de gradul I, de la aparţinători, de la părinţi sau tutorele legal, respectiv este importantă însoţirea minorilor la centrele legale de către tutorele legal. Vaccinarea se va face în aceleaşi centre de vaccinare în care avem vaccin de la compania Modernă, inclusiv în cabinetele de medicină de familie unde este distribuit acest tip de vaccin”, afirma medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

800.000 de copii sunt eligibili pentru vaccinul anti-Covid-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru a primi serul anti-COVID. Acesta subliniază că România are şi doze, şi capacitatea logistică de a vaccina pe cei din această categorie, în măsura în care părinţii îşi vor da acordul.

„Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Medicul susține că doar prin imunizare oamenii se pot feri de infectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *