Prima pagină » Actualitate » S-a dat sentința în cazul doctoriței care lua șpagă de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer
S-a dat sentința în cazul doctoriței care lua șpagă de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer

S-a dat sentința în cazul doctoriței care lua șpagă de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer

23 sept. 2024, 21:00,
Redacția BZI în Actualitate

Fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, acuzată că a luat mită de la circa 300 de bolnavi de cancer, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă.

„Majorează cuantumul pedepsei de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 3 ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. Modifică continutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă”, se arată în soluția pe scurt, publicată luni după-amiază pe portalul Curții de Apel Suceava.

În primă instanță, Tribunalul Suceava a decis, în luna aprilie, condamnarea ei la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.

Sentința a fost contestată de ambele părți

Sentința a fost contestată de ambele părți, dar judecătorii Curții de Apel Suceava au dat câștig de cauză procurorilor.

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv în ianuarie anul trecut, după ce familia unui bolnav de cancer a reclamat la Parchet că doctorița a întârziat tratamentul unui pacient pentru că a așteptat mită.

Cele 280 de mite luate în 20 de zile lucrătoare de către medicul oncolog Anca Ababneh Dumitrovici din Suceava i-au adus trei ani de închisoare. Ea își recunoscuse vina, dar judecătorii au constatat că a făcut-o doar formal și că a continuat, la proces, să prezinte șpaga drept un loc comun, o realitatea firească.

Această răsturnare a anormalului drept normal, spune motivarea, este insuportabilă pentru societate. Și de aceea este nevoie de o condamnare care „produce efecte atât asupra conduitei infractorului, contribuind la reeducarea sa”.

Curtea a decis interzicerea dreptului de a mai profesa ca medic timp de 5 ani

Pe lângă condamnarea la 3 ani de închisoare cu executare, Curtea a decis interzicerea dreptului de a mai profesa ca medic timp de 5 ani după executarea pedepsei, atât în sistemul public, cât și în cel privat.
Este nevoie de o sancționare exemplară a cadrelor medicale care primesc mită de la pacienți pentru descurajarea „credinţei publice că în România nu te poţi prezenta într-o unitate medicală pentru a beneficia de îngrijiri medicale dacă nu dispui de resurse financiare suficiente” arată cei doi judecători ai Curții de Apel Suceava în ampla motivare a deciziei de condamnare la 3 ani de închisoare cu executare a medicului Anca Ababneh Dumitrovici din Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`