Prima pagină » Actualitate » S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină. Când devine obligatoriu ordinul dat de UE
S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină. Când devine obligatoriu ordinul dat de UE

S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină. Când devine obligatoriu ordinul dat de UE

22 apr. 2024, 09:00, 3 ,
în Actualitate

S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină. Anumite mașini vor dispărea de pe șosele europene, inclusiv din România. Iată când devine obligatoriu ordinul dat de UE.

S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină

Conform noului standard Euro 7, combustibilii tradiționali vor trebui să cedeze terenul în fața vehiculelor electrice și a celor alimentate cu surse regenerabile de energie. Acesta impune reglementări noi privind utilizarea combustibililor fosili. Normele Euro 7 pentru vehicule, adoptate de Parlamentul European, urmează să intre în vigoare în 2027.

De remarcat este interdicția comercializării vehiculelor cu motoare pe benzină sau motorină în toate statele membre începând din 2035. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante.

În România a intrat în vigoare o nouă lege pentru șoferi. Mașinile la mâna a doua vor fi radiate automat din circulație, conform unui proiect de lege promovat de Ministerul de Interne (MAI). Pentru a evita asta, șoferii vor avea 9 luni la dispoziție să depună o serie de documente. Conform legii, în momentul în care o persoană cumpără o mașină, este obligat să o înmatriculeze. În momentul în care acest vehicul este revândut, noul proprietar trebuie să treacă vehiculul pe numele său în evidențele autorităților locale.

Ce trebuie să știe posesorii auto

Decizia severă luată de Parlamentul European este interdicția comercializării vehiculelor noi cu motoare pe benzină sau motorină în toate statele membre începând din 2035. Se are în vedere interdicția totală a motoarelor diesel în 2050, când, conform standardului Euro 7, circulația vehiculelor alimentate cu acești combustibili fosili va fi complet interzisă pe drumurile din întreaga Europă, inclusiv în România.

Pentru a face acest lucru posibil, UE îndeamnă oamenii să cumpere autovehicule electrice. În februarie 2024, vehiculele cu motoare diesel au reprezentat aproximativ 56% din totalul vânzărilor. Vehiculele pur electrice au constituit aproximativ 1% din totalul acestora.

Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cei care vor să obțină permisul de conducere în anul 2024 sunt nevoiți să facă față unui alt set de reguli. Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă. Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe.

Pe lângă aceste modificări din Codul Rutier, o altă schimbare îi vizează pe șoferi în anul 2024. Sistemul pentru taxele de drum se va modifica de la 1 ianuarie 2026. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024