Prima pagină » National » S-a dat lege pentru șoferi! Nu ai voie să conduci dacă suferi de această boală
S-a dat lege pentru șoferi! Nu ai voie să conduci dacă suferi de această boală

S-a dat lege pentru șoferi! Nu ai voie să conduci dacă suferi de această boală

10 iun. 2024, 10:45, 1 ,
în National

S-a dat lege pentru șoferi! Poate fi introdusă o nouă interdicție pentru posesorii auto. Oricine nu este capabil fizic să conducă poate fi considerat inapt și deci încalcă reglementările legale. Nu ai voie să conduci dacă suferi de această boală.

S-a dat lege pentru șoferi!

Dacă vă urcați la volan și vă puneți în pericol pe dumneavoastră sau pe alții, acest lucru poate avea consecințe penale grave. Pot fi impuse sancțiuni în cazul în care capacitatea de a conduce nu este garantată din cauza unei boli.

Anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce. Trebuie luate cu atenție dacă intenționați să conduceți ulterior. La obținerea permisului de conducere se declară dacă ai o boală cronică. Hipertensiunea arterială sau diabetul pot duce la incapacitate de a conduce. Limitările vederii, auzului, dar și bolile cardiace sau insuficiența cardiacă, bolile de rinichi sau demența pot afecta grav capacitatea de a conduce.

Bolile care îi afectează pe șoferi sunt împărțite în două categorii. În grupa unu poți fi apt să conduci, dar în anumite condiții. În grupa doi se încadrează bolile care afectează permanent capacitatea de a conduce. De aceea, se poate interzice condusul pentru o perioadă lungă de timp sau pe viață.

Ce trebuie să știe conducătorii auto

A intrat în vigoare o nouă lege pentru toți posesorii de permis de conducere din România. Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Epilepsia este o afecțiune neurologică care poate provoca convulsii și pierderea conștiinței. Persoanele cu epilepsie pot fi restricționate sau li se poate interzice complet conducerea auto, deoarece un episod de convulsii în timpul condusului poate reprezenta un pericol serios pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic. De asemenea, persoanele cu boala Parkinson pot avea dificultăți în a reacționa rapid în situații de trafic și pot prezenta riscuri pentru siguranța rutieră.

O vedere bună este condiția de bază  pentru conducerea în condiții de siguranță. Persoanele cu afecțiuni oftalmologice severe, cum ar fi glaucomul avansat sau degenerescența maculară, pot întâmpina dificultăți în a vedea semnele de circulație, marcajele rutiere sau ceilalți participanți la trafic.

Cea mai gravă situație este aceea în care șoferul are probleme de sănătate mentală. Anumite tulburări psihologice sau psihiatrice pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță. De aceea, în aceste cazuri se poate suspenda permisul de conducere. Unele persoane își vor putea pierde rapid permisul auto, în funcție de starea lor de sănătate, conform unui nou proiect de lege din acest an. Mai mult, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce.

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog. Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024