Prima pagină » National » S-a dat lege pentru salariații care lucrează 12 ore pe zi. Iată noua regulă pentru angajații de la stat și privat
S-a dat lege pentru salariații care lucrează 12 ore pe zi. Iată noua regulă pentru angajații de la stat și privat

S-a dat lege pentru salariații care lucrează 12 ore pe zi. Iată noua regulă pentru angajații de la stat și privat

14 aug. 2024, 08:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat lege pentru salariații care lucrează 12 ore pe zi. Este vorba despre drepturile acestora, dar și despre obligațiile în vigoare. Iată noua regulă pentru angajații de la stat și privat.

S-a dat lege pentru salariații care lucrează 12 ore pe zi

Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore.

Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.  Acești angajați au dreptul la pauză de masă, aceasta având o durată de 15-30 de minute. În unele cazuri, pauza poate fi de o oră. Conform legislației muncii, cei care lucrează 12 ore pe zi au dreptul la cel puțin o pauză de masă.

Legislația muncii din România vine cu o schimbare și pentru angajații care au copii, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor. Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent. Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora.”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Reguli noi pentru angajații care primesc salariul cash

Codul Muncii din România stabilește obligații clare pentru angajatorii care își plătesc salariații în numerar. Remunerația este elementul principal care trebuie precizat în contractul de muncă. Patronilor le revine obligația să stipuleze clar valoarea salariului, data plății, informații privind efecutarea plății și modalitatea de plată.

Angajatorii au obligația de a arhiva statele de plată și alte documente justificative exact ca în cazul actelor contabile. În același timp, spre deosebirile de salariile livrate pe card, unde nu mai este nevoie de nici o dovadă, patronii sunt sfătuiți să pună angajații să semneze statele de plată odată cu ridicarea salariului.

Lipsa dovezilor care să ateste plata salariilor este asociată cu neplata remunerațiilor și se sancționează în conformitate cu OUG 117/2021. Fapta se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat în parte căruia i s-a încălcat dreptul la renumerație cu mai mult de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025