Prima pagină » National » S-a dat lege pentru salariații care câștigă 3.000 de lei pe lună și vor să facă un împrumut bancar!
S-a dat lege pentru salariații care câștigă 3.000 de lei pe lună și vor să facă un împrumut bancar!

S-a dat lege pentru salariații care câștigă 3.000 de lei pe lună și vor să facă un împrumut bancar!

02 oct. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat lege pentru salariații care câștigă 3.000 de lei pe lună și vor să facă un împrumut bancar! Toate băncile din România vor fi obligate să îmbunătățească accesul acestor clienți vulnerabili la serviciile bancare. Iată ce regulă trebuie să respecte instituțiile bancare pentru cei care câștigă puțin, dar vor să facă un împrumut la bancă.

S-a dat lege pentru salariații care câștigă 3.000 de lei pe lună și vor să facă un împrumut bancar!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un nou ordin care are rolul de a îmbunătăți accesul consumatorilor vulnerabili la servicii bancare esențiale. Sunt vizați cei care au venituri de 3.000 de lei pe lună, venituri considerate mici pentru a face un împrumut bancar. Băncile o avea obligația de a găsii soluții finaciare pentru clientul vulnerabil.

Consumatorul vulnerabil financiar este persoana al cărei venit lunar nu depășește 60% din salariul mediu brut pe economie. Conform datelor INS, câștigul salarial mediu brut pe economie în iulie 2024 a fost 8.580 de lei, ceea ce înseamnă că persoana considerată consumator vulnerabil financiar are un venit lunar care nu depășește 5.140 de lei brut, respectiv 3.032 de lei net.

Începând cu 25 octombrie, băncile vor fi obligate să ofere informații clare și accesibile despre:

  • drepturile și obligațiile consumatorilor vulnerabili financiar;
  • terminologia specifică sectorului financiar-bancar;
  • detalii despre conturile de plăți cu servicii de bază, inclusiv tarife și proceduri;
  • comisioanele percepute și condițiile de utilizare a conturilor de plăți;
  • informații de la ANPC;
  • modalități de soluționare a litigiilor în mod extrajudiciar și faptul că accesul la un cont de plăți cu servicii de bază nu presupune achiziționarea de servicii suplimentare.

Tot băncile vor trebui să se asigure că informațiile sunt actualizate zilnic și că sunt în concordanță cu oferta de pe site-ul oficial.

Legi stricte pentru instituțiile bancare din România

O altă lege recentă vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

Astfel, banca trebuie să ia măsuri concrete de îmbunătățire a relației contractuale cu clientul care întâmpină dificultăți de plată, înainte de a iniția executarea garanțiilor. Chiar dacă băncile veneau și până la apariția acestei ordonanțe cu măsuri de redresare și restructurare, actul normativ evidențiază în mod distinct această obligație.

O altă regulă în sistemul bancar va fi adoptată din anul 2025. Băncile ar putea fi obligate să dispună de un sistem informatic complex și modern. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de lege care va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci. Totodată, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.

Clienții băncilor vor fi notificați despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective prin intermediul aplicațiilor bancare și chiar prin SMS-uri. O lege recentă vine și în ajutorul clienților vulnerabili, care vor să facă un împrumut bancar, însă au venituri de 3.000 de lei pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024