Prima pagină » National » S-a dat lege pentru românii datornici! Iată ce trebuie să facă aceștia
S-a dat lege pentru românii datornici! Iată ce trebuie să facă aceștia

S-a dat lege pentru românii datornici! Iată ce trebuie să facă aceștia

04 iul. 2024, 12:45,
în National

S-a dat lege pentru românii datornici! Statul are nevoie de bani la buget, iar rău-platnicii sunt luați în vizor de către cei de la Finanţe. Iată ce trebuie să facă aceștia.

S-a dat lege pentru românii datornici!

Ministerul Finanțelor are de gând să recupereze de la rău-platnici suma de 124 miliarde de lei. Proprietăți precum terenuri, locuințe sau mașini confiscate de Fisc ar putea fi afișate pe diverse platforme online de anunțuri.

„Este vorba despre publicitate, care până acum se făcea la locul unde era adresa imobilului, aceasta nu era suficientă pentru valorificarea imobilului, apare obligaţia de a publica pe platforme electronice care au validat numărul de vizitatori astfel încât să ştie cât mai multă lume de aceste active, să fie valorificate.”, a declarat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

În prezent, ANAF organizează doar licitații fizice. ANAF nu dispune de un magazin online pentru bunurile confiscate, ci doar de o pagină de Facebook. Dacă nu se înregistrează niciun participant la prima licitație, bunul ajunge la a doua licitație cu o reducere de preț de 25%, iar la a treia licitație reducerea este de 50%. Găsirea licitațiilor pe site-ul ANAF este o sarcină dificilă.

Ministerul Finanțelor intenționează să simplifice procedura și să permită românilor să liciteze doar cu buletinul, plus o garanție. Aceste măsuri ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Regula fiscală care a intrat în vigoare de la 1 iulie

Statul le declară „război” proprietarilor care închiriază, dar uită să mai plătească impozit. O nouă lege a intrat în vigoare și conține un set de măsuri fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării. În setul de reguli este și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024.

Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută.

Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii. Chiriașii trebuie să se asigure că adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF, dar pentru cel de închiriere, da.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil.”, se arată în lege.

Noua lege aduce și alte schimbări pentru proprietarii de apartamente din România. Aceștia vor avea posibilitatea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce obțin un certificat din partea autorităților locale. Lipsa acestui certificat poate duce la amenzi mari. Noua modificare legislativă își propune să combată fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii locuințelor.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Care este cel mai periculos animal din România. Este total surprinzator
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi ninsori în 36 de judeţe. ANM a prelungit informarea de vreme extremă până joi seară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Negreala și arsura de pe ceaun dispar rapid: Soluția perfectă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Ce să pui în iahnia de fasole pentru o aromă specială. Aşa o fac bucătăresele din Ardeal şi din Moldova
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025