S-a dat lege pentru românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Iată ce trebuie să facă

S-a dat lege pentru românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Iată ce trebuie să facă

13 mai 2024, 09:36
BZI.ro, în National

S-a dat lege pentru românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Cei peste 100.000 de români care au panouri fotovoltaice instalate pe casă vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, un nou dispozitiv. Iată ce trebuie să facă aceștia și ce costuri trebuie să suporte.

S-a dat lege pentru românii care au panouri fotovoltaice pe casă

Pentru toți prosumatorii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, care și-au montat panouri fotovoltaice, statul vine cu o nouă măsură. Astfel, ANRE condiţionează racordarea prosumatorilor la reţeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar faţă de cel instalat la limita proprietăţii.

E important de precizat că toate costurile cu montarea echipamentelor vor fi acoperite de distribuitori. Apoi, aceștia le vor recupera prin majorarea tarifului de distribuție pe fiecare factură. Prosumatorii au reacționat față de această decizie controversată a ANRE. Oamenii spun că toate acele date sunt deja înregistrate de contorul pe care îl au acum. La o primă analiză, noile echipamente ar costa peste 100 de milioane de euro. În plus, ele sunt inutile și ar putea duce la scumpirea facturilor pentru toți românii.

Conform APCE, costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul şi manopera, este de aproximativ 450 euro. Estimările pentru anul în curs sunt de peste 100.000 de noi prosumatori.

Schimbări în Programul Casa Verde

Casa Verde Fotovoltaice 2024 este pe cale să vină cu unele modificări semnificative, potrivit declarațiilor președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu. Acesta a explicat că se vor realiza simulări pentru a evalua impactul financiar al includerii acumulatorilor în program.

Costul acestora fiind considerabil, este posibil să fie necesară o ajustare a contribuției persoanelor fizice participante la program. Astfel, dacă beneficiarii doresc să beneficieze și de acumulatori, contribuția lor ar putea fi puțin mai mare. Decizia finală cu privire la includerea acumulatorilor în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va fi luată după analizarea rezultatelor simulărilor și evaluarea impactului financiar.

„Costul acumulatorilor este destul de ridicat, nu sunt ieftini, și aici trebuie să facem o simulare să vedem dacă ne încadrăm în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o avem la programul din 2023, sau va trebui să mărim un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni. Atunci, contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie un pic mărită dacă dorește să își pună și acumulator. Cred că o să fie o chestie opțională.”, a precizat Laurențiu Neculaescu, președintelui Administrației Fondului pentru Mediu.

Depunerea cererilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 este programată să înceapă în perioada august-septembrie 2024. În ceea ce privește condițiile de participare, acestea urmează să rămână neschimbate. Ar putea exista o excepție. E vorba de posibila adăugare a finanțării pentru acumulatori. Conform acestuia, documentele necesare vor fi aceleași ca și în edițiile anterioare ale programului. Acestea sunt: un certificat fiscal care să ateste că solicitantul nu are datorii la bugetul local și la bugetul consolidat, un extras de carte funciară care să dovedească proprietatea asupra locuinței respective, un act de identitate valabil. Decizia finală cu privire la includerea acumulatorilor în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va fi luată după analizarea rezultatelor simulărilor și evaluarea impactului financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *