Prima pagină » Actualitate » S-a dat lege pentru românii care au curte și grădină! Ce nu mai au voie să facă
S-a dat lege pentru românii care au curte și grădină! Ce nu mai au voie să facă

S-a dat lege pentru românii care au curte și grădină! Ce nu mai au voie să facă

08 nov. 2024, 07:30, 10 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

S-a dat lege pentru românii care au curte și grădină! Statul începe să impună măsuri care vor afecta gospodăriile țărănești. Iată ce nu mai au voie să facă toți cei care stau la casă.

S-a dat lege pentru românii care au curte și grădină!

Românii care stau la casă și cultivă legume în propria grădină sau au plantat o mică livadă vor avea de respectat noi reguli. Țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină.

O gospodărie poate fi considerată țărănească atunci când cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe este de maximum 800 kilograme pe an. Dacă această cantitate este depășită, comercializarea se va face ,,doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.”

Proiectul prevede ca producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană.

Ce trebuie să știe cei care vor să vândă fructe și legume din grădina proprie

Cei care au o producție de fructe și legume proprii care depășește 800 de kilograme pe an trebuie să se înregistreze la DSVSA. Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente:

  • o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21;
  • copie după actul de identitate al producătorului;
  • document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
  • copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
  • dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.

Românii trebuie să știe că legumele și fructele puse în vânzare vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Cei care stau la casă mai au de respectat câteva reguli. Cetățenii care dețin un teren sunt obligați prin reglementări locale să întrețină corespunzător șanțurile și rigolele de pe marginea drumurilor din fața gospodăriilor lor. Conform legislației, responsabilitatea întreținerii acestor elemente revine proprietarilor terenurilor sau gospodăriilor aflate în proximitatea șanțurilor și rigolelor. În cazul în care șanțurile și rigolele nu sunt păstrate curate și funcționale, proprietarii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Scopul acestor reglementări este de a preveni probleme precum inundațiile sau deteriorarea drumurilor.

De asemenea, românii care locuiesc la casă și au pomi în curte trebuie să fie atenți la noile reguli privind curățarea grădinii și îndepărtarea frunzelor căzute. Arderea frunzelor uscate este strict interzisă și poate atrage amenzi de până la 800 de lei. Deși mulți români sunt obișnuiți să își curățe curțile prin arderea frunzelor și resturilor vegetale, această practică este ilegală. Frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate separat și depozitate corespunzător. Arderea acestora este interzisă pentru a preveni poluarea aerului și riscurile de incendiu. Proprietarii care stau la casă și au curte sunt sfătuiți să se conformeze normelor de colectare selectivă a deșeurilor și să evite arderea frunzelor și altor resturi vegetale. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei.

Persoanele care stau la curte au de respectat o nouă lege intrată recent în vigoare. Este vorba despre cei care vor să vândă fructe și legume din propria grădină. Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și la direcția pentru siguranța alimentelor.
Comentarii
  • Terchea Berchea

    Legi și reguli făcute de hahalere și mafioții politici care de 35 de ani conduc Românica doar în folosul lor.

  • Intro buna zi taranii si oamenii de rind muncitori o sa puna mina pe furci, topoare si o sa ciomageasca bine idiotii birocrati carora le vin idei timpite de atita plictiseala prin birouri si care nu au muncit in realitate o zi in viata lor la tara , prin gradini si cimpuri agricole dar fac ei legi , reguli si dau ei directii oamenilor rupti de munca desi ei nu stiu si nu sunt in stare sa sape un strat de flori

  • Ce trebuie să știe cei care vor să vândă fructe și legume din grădina proprie
    […]trebuie să se înregistreze la DSVSA. Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente:
    […]
    document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia

    :)) daca aveati dubii unde bat reglementarile
    sigur si eficient
    nu vei avea nimic, dar vei fi fericit
    mananca gandaci

  • acel moment in care trebuie sa intretii ceva ce nu este proprietatea ta, dar pentru intretinerea caruia platesti impozite 🤣🤣

    „Cetățenii care dețin un teren sunt obligați prin reglementări locale să întrețină corespunzător șanțurile și rigolele de pe marginea drumurilor din fața gospodăriilor lor. Conform legislației, responsabilitatea întreținerii acestor elemente revine proprietarilor terenurilor sau gospodăriilor aflate în proximitatea șanțurilor și rigolelor. În cazul în care șanțurile și rigolele nu sunt păstrate curate și funcționale, proprietarii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Scopul acestor reglementări este de a preveni probleme precum inundațiile sau deteriorarea drumurilor.”

  • Ce înseamnă ca frunzele sa fie depozitate corespunzător?! Le ducem la primărie?!

  • Da, cei de la primărie le vor tăia și le vor da la câini!

  • Votati pesedepnleusereetc! Numai asa veti avea parte de legi bune cum este asta legata de frunzele care trebuie depozitate corespunzator. Bai frate numai aberatii. O lege ca asta sigur e facuta de contopisti care habar nu au cate frunze are un pom.
    Pentru informarea alora care cred ca pomul are 3 frunze care pot fi depozitate corespunzator in pungi neaparat biodegradabile cumparate doar de la comercianti autorizati: arderea frunzelor prin fumul rezultat are si rol de curatare a crengilor copacilor de larve si ganganii astfel ca in primavara astea sa nu afecteze pomul si fructele.
    Iar ganganiile si larvele chiar trebuie starpite pentru ca nu sunt comestibile chiar daca unii savureaza faina din gandaci.
    In ceea ce priveste legea privind produsele alimentare, da, uite inca o lege care vine in sprijinul taranului roman. Patrotism economic nenicanu gluma. Eu sper totusi ca nu e adevarat ce scrie in articol

  • Domnule Hutanu,
    va rugam sa faceti o emisiune cu cei de la Garda de mediu in care sa explice clar si concret pentru toata lumea ce pot oamenii sa faca cu frunzele uscate din curte.
    Din cate inteleg de pe net, exista legi separate pentru frunzele din curte respectiv vegetatia uscata de pe camp si miristi.
    Pentru frunzele din gospodarii scrie in articol ca frunzele trebuie depozitate corespunzator. Adica sa ne spuna domnii de la Garda de mediu unde sa depuna oamenii frunzele, in ce, cat timp, cine si cand le aduce, cat costa, unde le duce, ce se face cu ele etc etc.
    Daca oamenii le aduna in fundul curtii si nu le dau foc pentru ca nu e voie dar nu le ia nimeni de acolo, se umple curtea de soareci peste iarna.
    Daca trebuie sa le adune in saci, cine le ia? Ca gunoierii nu le iau..Si va dati seama cati saci de frunze s-ar aduna?
    Va rugam, faceti o emisiune concreta si corecta, asa cum faceti de obicei!

  • Aberatiile astea vin de mai sus de la (m) ue…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`