Prima pagină » Actualitate » S-a dat lege pentru români! Sunt vizate toate casele vechi
S-a dat lege pentru români! Sunt vizate toate casele vechi

S-a dat lege pentru români! Sunt vizate toate casele vechi

19 iun. 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

S-a dat lege pentru români! Este vorba despre imobilele preluate abuziv în perioada regimului comunist în România. Iată de ce sunt vizate toate casele vechi.

S-a dat lege pentru români!

Camera Deputaților a adoptat proiectul privind modalitatea de evaluare a imobilelor preluate abuziv. Această modificare vizează instituirea unei norme conform căreia existența și extinderea dreptului de proprietate se presupun a fi cele recunoscute în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus preluarea abuzivă, în concordanță cu orice alte acte juridice care confirmă deținerea proprietății la momentul transferului către stat. Vor fi prioritizate cererile care vizează imobilele pentru care au fost formulate notificări de restituire.

„Prin excepţie, se vor analiza cu prioritate cererile formulate de persoana certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reşedinţă, ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflate în viaţă la data publicării în Monitorul Oficial al României, precum şi cererile care au ca obiect imobilele pentru care s-au formulat notificări de restituire şi pentru care sunt incidente prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, la solicitarea autorităţii care derulează proiecte cu finanţare externă.”, se precizează în lege.

Ce se întâmplă cu imobilele preluate abuziv

Dreptul de proprietate este presupus a fi cel recunoscut în actul normativ sau de autoritate care a decis preluarea abuzivă, cu condiția să fie prezentate alte acte juridice care confirmă dreptul deținut asupra imobilului la momentul transferului statului. În situația în care nu poate fi demonstrat că imobilul solicitat a fost preluat abuziv de către stat în perioada de referință, iar acesta se află sau s-a aflat în patrimoniul statului, se presupune că imobilul a fost preluat abuziv. Noua lege care vizează caseele vechi preluate abuziv va fi promulgată în perioada următoare.

„În cazul în care pentru imobilul solicitat nu se poate face dovada preluării abuzive de către stat în perioada de referinţă, iar acesta se regăseşte sau s-a regăsit în patrimoniul statului, se prezumă că imobilul a fost preluat abuziv.”, se menționează în noua lege.

O altă lege recentă cîi vizează pe cei care stau la casă și au curte. Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri. Cei care stau la curte sunt obligați să aibă grijă de grădină și de plantele sau arborii care ar putea deranja vecinii.

Crengile unui copac care se extind deasupra proprietății celuilalt vecin pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor. Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024