Prima pagină » National » S-a dat lege pentru proprietarii de case! Acești români vor fi despăgubiți
S-a dat lege pentru proprietarii de case! Acești români vor fi despăgubiți

S-a dat lege pentru proprietarii de case! Acești români vor fi despăgubiți

24 mart. 2025, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

S-a dat lege pentru proprietarii de case! Este vorba despre persoanele care dețin un imobil și au daune din cauza dezastrelor naturale. Cei care au locuința distrusă de inundații, furtuni, cutremure sau alte cataclisme pot primi bani pentru reparații. Acești români vor fi despăgubiți doar dacă au locuința asigurată.

S-a dat lege pentru proprietarii de case!

Românii care sunt proprietari de case trebuie să știe că prin intermediul asigurării facultative, pot beneficia de suport financiar pentru a face față mai ușor unor daune naturale devastatoare, protejându-și astfel locuințele de riscuri neprevăzute. O asigurare de locuință poate acoperi o gamă largă de fenomene, cum ar fi cutremurele, alunecările de teren, incendiile, inundațiile sau daunele cauzate de defecțiuni ale instalațiilor de apă-canal sau centralele termice.

Valoarea despăgubirii pentru pagubele provocate de furtuni a ajuns la sume impresionante, cea mai mare fiind de 400.000 de lei. Asigurarea facultativă a locuinței devine o necesitate pentru protejarea financiară a proprietarilor, având în vedere creșterea frecvenței și intensității furtunilor. Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Alex Ciuncan, atrage atenția asupra efectelor tot mai vizibile ale schimbărilor climatice, care au făcut ca locuințele să fie din ce în ce mai expuse la fenomene naturale extreme.

Cât costă asigurarea locuinței în 2025

Asigurarea locuinței reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de protecție financiară pentru proprietarii de imobile. În România, proprietarii de locuințe au obligația să încheie o poliță de asigurare obligatorie (PAD) care acoperă riscurile de bază, precum cutremurele, inundațiile și alunecările de teren. Această poliță are un cost fix, stabilit prin lege, de 20 euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele construite din materiale tradiționale.

Asigurările de casă sunt de două tipuri și anume pentru locuință tip A și locuință tip B. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Termenul de locuință de Tip B se referă la o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Pe lângă polița obligatorie, proprietarii pot opta pentru o asigurare facultativă. Aceasta acoperă o gamă mai largă de riscuri, precum incendii, furturi, vandalism și pagube provocate de diverse accidente domestice. Prețurile pentru asigurările facultative variază în funcție de valoarea imobilului, locație și acoperirile suplimentare solicitate. În 2025, costurile medii pentru o poliță facultativă sunt între 150 și 500 de lei pe an.

Cert este că asigurarea locuinței este o măsură de siguranță pentru familie, o investiție necesară pentru bunăstarea imobilului în caz de dezastre. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă. Comparativ cu alte țări europene, unde mai mult de 3 din 5 locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, România se confruntă cu o realitate îngrijorătoare. Mulți români consideră asigurarea locuinței ca fiind o cheltuială inutilă și nu ca o investiție pentru siguranța imobilului și a celor care locuiesc acolo.

Românii care și-au asigurat locuința, iar aceasta este distrusă sau suferă daune din cauza unor dezastre naturale, vor fi despăgubiți financiar. Banii îi vor primi doar proprietarii care au încheiat o poliță obligatorie și o asigurare facultativă pentru casă.
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ninge de Florii. Veste uluitoare de la ANM
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025